Omezení žaludeční kyseliny (58)

- doporučuji produkt č. 58 - Čaj na omezení žaludeční kyseliny (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Překyselení žaludku

 Za tímto emotivně znějícím názvem se skrývá množství příznaků. Obvykle se tím myslí zpětné vyvrhování kyseliny nebo natrávené potravy ze žaludku do jícnu či do úst. Dalšími příznaky může být pálení žáhy (pocit pálení pod hrudní kostí), říhání a pocit, že jídlo po spolknutí zůstane trčet. Občas se do úst vrací žluč, což způsobuje hořkou, nepříjemnou pachuť. Tento příznak je často spojen s nemírným pitím.
Mezi příčiny patří přejídání či nemírné pití, nošení těsného šatstva, ohýbání se při lehání nebo fyzická námaha příliš brzo po jídle. Pravidelně se opakující ataky spojené s pocitem pálení nebo stahováním hrdla mohou být způsobeny ochablými svaly na konci jícnu, které dovolují kyselině unikat ze žaludku. Někdy příznaky ukazují na vážnější potíže, např. žaludeční VŘED nebo kýlu – jestliže přetrvávají, poraďte se s lékařem.

Co doporučují terapeuti
NATUROPATIE
Svépomoc
Jezte pravidelně malá jídla složená z přírodních potravin, jako ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, a menší množství bílkovin jako libové maso, ryby, vejce, sýry a ořechy.
Vystříhejte se tučných jídel a těch, která obsahují potenciální dráždidla, jakými jsou chemické POTRAVINÁŘSKÉ PŘÍSADY, nebo ostrá koření. Nepijte bezprostředně před jídlem a během něj jen střídmě.
Horké obklady na žaludek mají v dané oblasti zlepšit krevní oběh a uvolnit svaly.
Konzultace
Terapeuti doporučují individuální úpravu jídelníčku a opatření pro zmenšení STRESU – faktory považované za nejdůležitější při úpravě funkce zažívacího systému.

FYTOTERAPIE
Konzultace
Kromě rad ohledně úpravy stravy a životního stylu může terapeut doporučit ibiškový kořen a americký jilm pro zmírnění podráždění a zanícení zažívacích orgánů. Ibiškový kořen mže být užíván jako nálev nebo odvar, americký jilm buď ve formě tablet, nebo rozpusťte lžičku prášku v šálku horké vody.
Pro hojení a sladění celého zažívacího traktu lze doporučit hořké byliny, jako pelyněk, routu vonnou, hořec a vodilku, pro jejich potenciálně jedovaté účinky by však neměly být užívány po dlouhá období nebo ve velkých dávkách. To platí zvlášť pro období těhotenství,protože tyto byliny mívají stimulační účinek na děložní svalstvo nebo, zvlášť v případě routy, mohou způsobit zvracení.
Zeměžluč, řebříček a puškvorec mají působit stejně, ale s mírnějšími účinky. Řebříček lze užívat jako nálev, zeměžluč, která je velmi hořká, užívejte však jen velmi slabý nálev.
Další alternativní metody

Akupunktura
Má zmírňovat mnoho zažívacích potíží včetně nadměrné kyselosti a zánětu žaludeční výstelky.
Homeopatie
Nux vomica se používá pro zmírnění obtíží při přejedení nebo ke zmírnění KOCOVINY. Užívejte jednu tabletu každou hodinu po tři hodiny, potom jednu každé dvě hodiny, je-li třeba.
Použijte šesti nebo třicetinásobné centezimální ředění.
 

Stanovisko klasického lékařství

 
Lékaři souhlasí, že dieta může být při léčbě překyselení žaludku důležitá. Pro snížení kyselosti žaludku doporučují šetřivou dietu, sestávající z pravidelných, malých jídel z potravin, jako je rýže, mléko, ryby, kuřata a obiloviny. Vyloučena jsou smažená a mastná jídla, právě tak jako těžká jídla, velké množství alkoholu, kávy, čaje a ostrých koření nebo jídla velmi kyselá.
Jestliže příznaky přetrvávají, může lékař též předepsat antacid – zásaditou látku, např. hydroxid hliníku, nebo křemičitan hořečnatý, který neutralizuje kyselost v žaludku. Jinak, je-li diagnostikována nějaká z vážnějších poruch zmiňovaných výše, může být doporučena některá jiná forma léčby.
 

 Co dělat a nedělat při překyselení žaludku

 

 -          Najděte si čas na relaxaci, odpočívejte asi 20 minut před a po jídle. Jezte pomalu, žvýkejte

            dobře každé sousto a udělejte si z jídla příjemnou, nestresující záležitost.

-          Nekuřte – kouření dráždí výstelku žaludku.

-          Dbejte o to, abyste měli dostatek spánku.

-          Neužívejte acylpyrin ve velkých dávkách – může způsobit krvácení v zažívacím traktu.

-          Dbejte o to, aby vaše oblečení bylo volné a pohodlné – zvláště přes žaludek – nenoste těsné pásy a opasky.

-          Omezte konzumaci  kávy a čaje – a přepadnou-li vás obtíže, vyhněte se jim vůbec.

-          Nepijte alkohol.

 

Překyselení žaludku – hyperacidita, acidóza

 
Příznaky – pálení žáhy, někdy provázené tlakem v oblasti solárního plexu.
 
Užívané léky - Antacida – látky snižující zvýšenou kyselost žaludeční šťávy.
                        - Digestiva – látky podporující trávení a snižující plynatost.
 
Strava – potraviny obsahující fosfor, který napomáhá k regulaci tvorby žaludeční kyseliny.
 
Příznivě působí :
 
-          Přílohy – brambory, obilniny
-          Tuky – rostlinné oleje, zvláště olivový.
-          Houby – Václavka
-          Ovoce – s výjimkou citrusových plodů veškeré zralé ovoce, zvláště datle, jablka, maliny a ořechy. Goji (plody kustovnice čínské).
-          Zeleniny – celer, cibule, chřest, kapusta, mrkev, okurky, tykev, zelí.
-          Koření – Kardamom, zázvor.
-          Jiné – Mák.
 
Nevhodná jídla:
-          Omezit příjem masa, tučných a ostrých jídel, cukru, mléčných výrobků, bílého pečiva a čokolády. Doporučuje se 1-3 dny půst.
 
Nápoje:
 
Šťáva ze syrových brambor, celeru, mrkve a bílého zelí.
 
Nevhodné nápoje:
 
Omezit kávu a alkohol.
 
MANUPRESURA     Bod T6
                                  Body P1
 
Jiné prostředky:
 
Šťáva - brambor – užívání – lžíci šťávy z čerstvě nastrouhané brambory.
            - zázvor – užívání – lžičku čerstvě strouhaného kořene při potížích.