Obranyschopnost organismu (140)

- doporučuji produkt č. 140 - Čaj na posílení obranyschopnosti organismu (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Již staří Římané měli přísloví, které je možno přeložit takto: „Lékař léčí, příroda uzdravuje“


K léčení nemoci potřebuje organismus obranné síly. Tyto síly mu dodá následující čajová směs.

Čas jablek – čas zdraví


K léčivým kúrám je všeobecně vždy doporučováno takové ovoce, které se pěstuje v domácích podmínkách. Dáváme tedy přednost třešním, višním, rybízu, angreštu, vinným hroznům, švestkám, meruňkám a jablkům, před banány a jiným ovocem dováženým ze zámoří.
Třešně mají například vysoké množství jódu a jejich častá konzumace pomáhá při potížích se štítnou žlázou. Kúra z hroznového vína pročišťuje játra a ledviny a zlepšuje tak jejich funkci. Jablečná kúra posiluje celý organismus, výrazně napomáhá při snižování nadváhy, pročišťuje tělo po léčbě antibiotiky, zvyšuje obranyschopnost organismu, a tak zamezuje vzniku chřipkových a jiných onemocnění z nachlazení.
Jablka můžeme konzumovat pro chuť, preventivně, můžeme podstoupit jablečnou kúru nebo také můžeme užívat jablečný ocet, který může velmi příznivě ovlivnit náš zdravotní stav.

Jablka v prevenci

Říká se, že jedno jablko denně může udržet obranyschopnost organismu na dobré úrovni, někteří lékaři je doporučují i jako prevenci proti zhoubným nádorům. Rozumí se samo sebou, že prevence s jablky bude účinnější v těch případech, kde člověk dodržuje rozumné zásady výživy a životního stylu. Tam, kde se dopouštíme řady chyb, můžeme riziko onemocnění pouze snížit.
Pro své zdraví uděláme hodně, rozhodneme-li se jíst jablka místo snídaně. Ráno sníme 1-3 jablka (množství je zcela individuální) a asi dvě hodiny nebudeme nic pít. Tento dlouhodobý jablečný režim může způsobit, že se po celou nadcházející zimu budeme cítit dobře a nemoci zapříčiněné sníženou imunitou organismu se nám budou zdaleka vyhýbat.

V boji s nadváhou

Chceme-li se zbavit nadbytečných kilogramů, můžeme podstoupit jablečnou kúru. Dva až tři dny budeme jíst pouze jablka. Pít můžeme bylinkové čaje, ale vždy tak, aby mezi jablky a nápojem byla dvouhodinová pauza. Druhý týden budeme držet dva jablečné dny, další týdny již jenom jeden. Samozřejmě že je žádoucí upravit stravu v tzv. běžných dnech. Omezíme hlavně živočišné produkty a sladkosti.
Jablka pročistí tělo a zlepší jeho imunitu, podpoří rovněž metabolismus a zaslouží se o celkovou regeneraci. Jablečný režim můžeme dodržovat po celou zimu. Množství jablek na den může představovat až jeden kilogram.
Jablka sice nemají téměř žádný vitamín C, zato ale obsahují mnoho pektinu, který upravuje proces vyprazdňování. Je jistě zajímavé, že při zvýšené konzumaci jablek dochází také ke snížení hladiny cholesterolu. Rozstrouhaná jablka je třeba sníst ihned, dříve, než dojde k jejich zahnědnutí.