Krev - poruchy srážlivosti (185)

- doporučuji produkt č. 185 - Čaj na zlepšení srážlivosti krve (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Poruchy srážlivosti krve

 

Nejznámější poruchou srážlivosti krve je bezesporu hemofilie. Hemofilie je sice nejznámější, není však zdaleka jedinou příčinou krvácivých stavů vzniklých následkem některé poruchy srážlivosti. Krvácivé stavy se projevují spontánními krvácivými projevy nebo přímo krvácením, které jsou neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.


Jak vůbec dochází v těle za normálních podmínek k zástavě krvácení?

Vznikne-li v cévě trhlina následně dojde ke krvácení, obnaží se kolagen, který je přítomen ve stěně cévy. Krevní destičky se za pomoci tzv. von Wilebrandova faktoru nalepí na tento kolagen, změní svůj tvar a do rány vylijí také obsah svých granulí.
Z těchto granulí se uvolní látky, které způsobí, že céva se v tomto místě stáhne. Jiné látky "přivolají na pomoc" další destičky. Výsledkem je destičková zátka, která zabezpečí provizorní ucpání trhliny. Zároveň je zahájeno vlastní srážení krve, kterého se účastní celkem 12 koagulačních faktorů. Posledním faktorem je tzv. fibrin, který tvoří vlákna. Tato vlákna se spolu vážou a vytvoří síť. Takto vznikne definitivní zátka, do které proroste pojivo, až se celá rána zacelí.

Poruchy srážlivosti krve


Příznaky

-Velké a vleklé krvácení, neschopnost krvácení zastavit, hemofilie při malé krevní srážlivosti. Kurděje.
-Tvoření krevních sraženin (trombů) v cévách při velké srážlivosti krve.


Příčiny

Poruchy srážecího krevního systému, často způsobené nesprávnou životosprávou (avitaminóza).


Užívané léky

Koagulancia – látky zvyšující krevní srážlivost.
Antikoagulancia – látky snižující krevní srážlivost.

 

Krevní srážlivost snižuje

 

Strava

Potraviny bohaté na vitamin C (jahody) a jiné antioxidanty.


Příznivě působí

Tuky – olivový a slunečnicový olej (rozpouští krevní sraženiny).
Obilniny – pšeničné klíčky. Pohanka (snižuje srážlivost v cévách).
Ovoce – ananas (rozpouští krevní sraženiny – tromby).
Zelenina – cibule, česnek (ředí krev, rozpouští sraženiny). Doporučuje se 2 krát týdně odvar nebo denně 1 malou cibuli. Rajče (brání tvorbě krevních sraženin). Doporučuje se 4 ks denně.
Koření – zázvor (rozpouští krevní sraženiny)
Nápoje – čaj (rozpouští krevní sraženiny). Citrónová šťáva. Červené víno.

 

Krevní srážlivost zvyšuje


Strava

Potraviny obsahující vitamin K a vápník.


Příznivě působí

Ovoce – angrešt, rybíz, meloun.