„Český med“

Dejte přednost vyšší kvalitě před nižší cenou!

Co je to med? 

Med je produktem včel.

Včely sbírají nektar z květů nebo medovici ze živých částí rostlin. Tyto šťávy přetvářejí a kombinují se svými specifickými látkami. Takto získaný produkt uskladňuji a nechávají zrát v plástech.
Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy, aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadou jiných látek.

 

Jaký med známe?

Podle původu místa a doby sběru známe med květový a medovicový.

Květový med

- je směsí nektaru různých rostlin, ale může být i jednopruhový (řepkový, akátový, jetelový, lípový atd.).

Medovicový med

- (označený často jako lesní), pochází z medovice lesních stromů.

 

Který med je kvalitnější – květový či medovicový?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Oba druhy medu mají totiž pro zachování zdraví člověka obrovský význam.
Květový med má většinou světlejší barvu. Je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru). Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky. Je velmi vhodný pro děti, rekonvalescenty, sportovce aj.

Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.

Proč některé medy krystalizují hned po vytočení a jiné později?

Kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality! Květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. Vyšší obsah fruktózy a dextrinů způsobují u medovicového medu zachování tekutého stavu po delší dobu.

Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu?

Ne! Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Zkrystalizovaný produkt si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky.

Co je to pastový med?

Pastový (od slova pasta) med je speciálně upravený produkt. Vzniká opakovaným mechanickým pohybem (mícháním). Tento pohyb řídí přirozenou krystalizaci medu a zmenšuje velikost krystalů. Výsledkem míchání je plnohodnotný med krémové konzistence. Proto se pastovému medu říká také krémový. Krémová konzistence medu se v průběhu času nemění. Pastový med je zpracováván bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad. Zachovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako „tekutý“ med.

Jak med uskladňovat?

Vysoký obsah cukrů v produktu má konzervační účinky. Med tedy konzervuje sám sebe. Z prostředí přijímá vlhkost, proto ho vždy skladujeme v uzavřených nádobách (sklo, keramika aj.) umístěných do suchých a tmavých místností.

Můžeme zkrystalizovaný med rozehřívat?

Ano, můžeme. Musíme být ale velice opatrní. Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně teplé nejvýše 45°C. Při přehřátí medu (teplota nad 50°C) se ničí některé hodnotné látky.

Který med je kvalitní?

V naší zemi je dostupný med tuzemský a dovážený.
Velmi vysokou kvalitu tuzemského medu zajišťují velmi přísná hygienická a veterinární opatření, jež naši včelaři přísně dodržují. Český med je ve světě uznáván za vysoce kvalitní produkt, proto je také dražší než dovážený med. Zákazník by si při nákupu medu v obchodu měl dát velký pozor! Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž opakovaně zjistila často v dovozových medech cizorodé látky. Jejich přítomnost v medu naše přísné normy nepovolují. Český svaz včelařů doporučuje lidem nakupovat med přímo od chovatele včel. Ten je nejlepší zárukou kvality. Každý konzument by proto měl mít svého včelaře – dodavatele medu.

 

Text: ZO ČSV Hradec Králové

 

Med květový

- Z Národního parku Podyjí, splňuje kritéria a označení "Český med". Med květový je velmi vhodný pro děti, rekonvalescenty, sportovce aj. Pokud chcete udělat blízkým radost, obdarujte je bylinkovým čajem a dárkovým balením medu.  Med  má pro zachování zdraví člověka obrovský význam. Výběr čajů, které lze sladit medem. Více o medu v záložce "Český med".
 

 

 Lektvar proti chrapotu:

15 g medu, 25 g cibule, 1/2 l vody

Oloupanou rozkrájenou cibuli uvaříme ve  vodě. Kaši protřeme přes síto, přidáme med a užíváme 6x denně 1 polévkovou lžíci.

 

Úprava střevní mikroflóry


1 lžíce medu, 1 pohár jablečného moštu
Med s jablečnou šťávou podstatně zlepšuje stav střevní mikroflóry. Při pravidelném podávání (ráno a večer) medu, rozmíchaného v pohárku jablečného moštu, zmizí do 2 měsíců zápach stolice a střevních plynů a prakticky odstraní nadýmání. V trávicím traktu se z likvidují zbytečné hnilobné a kvasné mikroby.
 

Příprava:

Oloupanou, rozkrájenou cibuli uvaříme ve vodě. Kaši protřeme přes sítko, přidáme med a užíváme 6x denně 1 polévkouvou lžíci.

 

MED

 

– SLADKÝ nektar (KŮŽE, SRDCE, TRÁVENÍ a jin.).


Jeden z nejúžasnějších a nejsladších darů Země.
Je snad někdo na této planetě, kdo by mohl říci, fuj, med mi nechutná?
A nemám na mysli novodobý, komerční med pančovaný cukrem či jiným sladidlem a převařený za vysokých teplot.
Ten med, o kterém budu psát, je nefiltrovaný, nezpracovaný, tepelně neupravený.
Takový, na kterém si pochutnává medvídek Pú.
Ani se nedivím, že je pro něj schopen vlézt kamkoliv. 
Medy jsou různé- tmavé, světlé, s mateří kašičkou a také jako směs s pylem, propolisem, víčky a mateří kašičkou dohromady- přímo Včelí mystérium.
Jeho fantastické nutriční vlastnosti objevil již Hippokrates- otec medicíny.
Podle švýcarské studie obsahuje med mnoho sacharidů, ale jeho glykemický index je velmi nízký, což znamená, že uvolňuje glukózu do krve velmi pomalu a tím zabraňuje výkyvům hladiny krevního cukru. Je proto vhodný pro diabetiky a lidi, kteří trpí hypoglykémií.
Hypoglykémií trpí velké množství lidí. Kolísání hladiny krevního cukru velmi úzce souvisí s depresí, střídání nálad, nemožností se dlouhodobě soustředit a co je velmi zajímavé- s automobilovými nehodami a úrazy.
Existuje statistika, která potvrzuje, že lidé, kteří mají stálou hladinu krevního cukru (to jsou většinou lidé, kteří nejedí cukr a komerční potraviny) nezažívají automobilové nehody.
O hypoglykémii – epidemii lidstva- je napsáno pár zajímavých knih.


MED OBSAHUJE: vápník, hořčík, draslík, síra, sodík, chlorid, železo, měď, JÓD a zinek, fosfor
Vitamíny: A, C, B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E
Dále cholin a vitamín B, který je nezbytný pro zdraví mozku, srdce a dokonalou opravu buněčných membrán.
Je také zdrojem bílkovin (vyšší obsah bílkovin má med nektarový-květový) a aminokyselin, pylu, éterických olejů atd.

MED má antivirové, antibakteriální a anti-parazitní účinky!
Poskytuje velmi silnou antioxidační ochranu.
Také má antimutagenní, protinádorové a protizánětlivé vlastnosti.

Med velmi dobře léčí rány. V nedávné době klinicky vykázal silné účinky při léčení vředů velkých jako pěst až na kost a popálenin 1. 2. i 3. stupně.
Kompletní obnova byla hlášena bez infekcí, ztráty svalové hmoty nebo bez potřeby kožních štěpů.
Směs česneku a medu se může použít do infikovaných ran jako čistič.

Na Novém Zélandu se dokonce ukázalo, že med byl účinnější při řízení infekcí popálenin než běžně používané masti v nemocnicích.
POHANKOVÝ MED je velmi účinný při kašli a malé množství pohankového medu před spaním pomáhá eliminaci nočního kašle a problémům se spaním u dětí.
Klinické studie taktéž prokázaly, že med velmi dobře svědčí i kojencům. Bylo pozorováno zvýšení jejich váhy, větší množství hemoglobinu, med jim zlepšil pleť a trávení stejně jako jim zvýšil imunitní odolnost před onemocněním.

Med - zácpa a zažívání. 
Sportovcům může zlepšit výkon pro svůj vydatný zdroj sacharidů. 
Lidem trpícím hepatitidou pomáhá med snížit hodnoty bilirubinu. 
Pacientům s rakovinou, kteří podstoupili radioterapii pomáhá snížit příznaky toxicity z léčby která je doprovázená bolestmi, ztrátou hmotnosti a nedostatkem mikro-živin.

MED A JEHO LÉČEBNÉ VLASTNOSTI:

- zmírňuje artritidu
- léčí alergie
- redukuje srdeční choroby, chrání před infarktem
- snižuje cholesterol
- zklidňuje žaludek
- zmírňuje symptomy chladu
- posiluje imunitu
- poskytuje silný zdroj energie
- je přírodní antibiotikum
- léčí zranění, popáleniny a minimalizuje vznik jizev
- pomáhá při zotavení z mrtvice
- odstraňuje zapáchající dech
- léčí nachlazení, angíny, rýmy, záněty průdušek a horních cest dýchacích
- zlepšuje funkce vnitřních orgánů
- čistí organismus od usazenin a volných radikálů
- dezinfikuje
- léčí pleť jak zevně, tak zvenčí
- hydratuje a vyživuje pleť při použití zevně
- pomáhá při migrénách, nespavosti, stresu, depresích a zlepšuje náladu
- regeneruje organismus po dlouhých nemocech
- léčí žaludeční vředy a zlepšuje trávení
- je účinným pomocníkem při otravách a to hlavně houbami
- mírní nervovou vyčerpanost
- léčí chudokrevnost
- redukuje vysoký krevní tlak

Med se pro léčení některých potíží může smíchat se skořicí.
Navrací cévám a žilám pružnost, pomáhá při artritidě, léčí infekce močového měchýře, eliminuje plynatost, potíže se žaludkem, posiluje bílé krvinky, zabraňuje usazování tuků a snižuje hmotnost, pomáhá pacientům s rakovinou žaludku a střev, povzbuzuje čilost a pružnost u starších lidí, odstraňuje zápach z úst.
Aplikace medu se skořicí na postižený zub odstraňuje bolesti a nanesení na pleť urychluje hojení akné.


Po výčtu jeho fantastických léčivých účinků bych nakonec zdůraznila, že med si své zázračné vlastnosti uchovává, pouze pokud je tepelně nezpracovaný.
Ne více než 42°C.
Zapomeňte tedy na čaj s medem!


Dostačující je pouze vlažná voda max. 42°C s medem a citronem.
Je to lahodné, příjemné a zdravější než stahující a vysušující čaj.
Nejsnadnější je však způsob, kdy tento zázrak vložíte lžičkou přímo do úst.
Užijte si výhody nejsladšího léku na Zemi.
Autor: Marie Špačková