Cukrovka (8)

Cukrovka - Diabetes mellitus

- doporučuji produkt č. 8 - Čaj na normální hladinu cukru v krvi (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

 

Definice cukrovky-je to dlouhodobý výskyt vysoké hladiny cukru v krvi, vyvolaný vnějšími i dědičnými faktory, které působí nejčastěji spolu. Cukrovka se vyskytuje asi u 3,5% populace a komplikace tohoto onemocnění patří mezi velmi časté příčiny úmrtí.

Když hladina cukru v krvi převýší hodnotu 1,8 g na litr krve, začnou ledviny propouštět glukózu do moči (glykosurie), což patří mezi základní znaky onemocnění. K dalším příznakům patří žízeň, nadměrné pití(polydipsie), zvýšená chuť k jídlu(polyfagie), úbytek hmotnosti a únava jako projev poruch energetického metabolismu. To jsou projevy fyzikální. Mezi biologické projevy onemocnění patří poruchy látkové přeměny cukrů, ale také-na to se často zapomíná-látkové přeměny bílkovin a tuků. Hlavní příčinou vzniku hyperglykémie(zvýšené hladiny cukru v krvi) je nedostatečné působení inzulinu jako hlavního hormonu, který je odpovědný za využití cukru v organismu. Jsou dvě možnosti: buď se inzulin netvoří vůbec nebo jen nepatrně, takže nestačí krýt potřeby těla. Tento případ je označován jako diabetes mellitus závislý na inzulinu nebo jako diabetes mellitus typ I, juvenilní(dětský) typ. Objevuje se častěji v dětském věku, předpokládá se dědičná souvislost. Pacienti musí přijímat inzulin v injekcích. Obvykle nejsou obézní.

Existuje však druhá možnost. Inzulin se sice tvoří, ale jeho množství nebo struktura nestačí potřebám organismu. Je nazýván diabetes mellitus typ II, aktivní(dospělý) typ. Objevuje se v dospělosti, z více než 90% je spojen s obezitou. Včasnou úpravou diety a celé životosprávy lze odstranit projevy, a není proto nutné užívat inzulin. Porucha u obou typů se projevuje prudkým zvýšením hladiny cukru v krvi a pomalým snížením hladiny na normální hodnotu. Vyšetření a stanovení tzv. glykemické křivky je rozhodující při určení diagnózy.

Příčinou nedostatku inzulinu je u diabetes mellitus I. Typu úplné poškození a zničení beta buněk slinivky břišní, které produkují inzulin, např. virovou infekcí (příušnice, infekční mononukleóza, chřipka) nebo alergickém podkladu. U diabetes mellitus II. Typu se mezi nejčastější příčiny počítá v první řadě obezita, dále dlouhodobě nevhodná strava, nedostatek pohybu, alkohol, kouření, endokrinologické choroby(feochromocytom), léky(Sanepil, thiazidová diuretika, hormonální antikoncepční přípravky, kortizonoidy apod.).

Diabetes obou typů může mít velmi nepříznivou prognózu. Poruchy jemných i středních cév vedou k poruchám zraku až slepotě, k poruchám funkce ledvin až zastavení jejich činnosti, k impotenci u mužů, k poruchám nervů a k poruchám výživy kůže se známými bércovými vředy. Dostavují se poruchy činnosti slinivky břišní, jater, imunitního systému (diabetici jsou náchylnější k infekcím-i plísňovým) apod. Z výčtu nepříznivých prognóz je zřejmé, že diabetes mellitus nepatří mezi banáln onemocnění. Věnujme proto jeho léčbě i prevenci velkou pozornost.

Léčba

Vedle nezbytného příjmu inzulinu u diabetes mellitus I. Typu je prvořadým léčebným zásahem u obou typů cukrovky upravení diety, vytvoření určitého režimu přijímání potravy a celková změna životosprávy.

Stejně důležité jako složení stravy je doba, pravidelnost a množství potravy. Platí zásada, že diabetici by měli jíst třikrát denně. Mezi jídly by měly být 4-5 hodinové intervaly. Drobné odchylky je množné doplnit malou dopolední a odpolední svačinou. Názor, že diabetik má jíst 5 až 6 či dokonce 7 stejných porcí jídla denně, je nesprávný. Zatěžuje to větší část dne celý trávicí systém. Vytvořte si pravidelný návyk a dodržujte přesně dobu jídla.

Velmi důležitá je úprava hmotnosti. Snižte případnou nadváhu na odpovídající výši.

Měl by vám v tom pomoci také přiměřený, ale pravidelný tělocvik. Cvičení pomáhá nejen vyvážit rozdíl mezi příjmem a výdejem energie, ale zlepšuje také využitelnost inzulinu. Účinnost inzulinu je závislá na fyzické kondici.

Je třeba vyloučit všechny kofeinové nápoje i čokoládu.

Vyhýbejte se nebezpečí nákazy. I banální onemocnění má u diabetiků horší průběh.

Nezapomeňte se dobře oblékat a odpočívat.

Velmi důležitá je péče o nohy:
Každý den si jemným mýdlem důkladně umyjte nohy a dobře vysušte, hlavně mezi prsty.
Ihned si ošetřete případné rány, škrábnutí nebo puchýře.
Teple se obouvejte, používejte bavlněné ponožky, které nestahují.
Udržujte končetiny v teple. Podchlazení se zhorší prokrvení, a tak se vytvoří předpoklady pro vznik infekce.
Řemínky mezi prsty u sandálů mohou rovněž zhoršit důležitý krevní oběh.
Nepoužívejte žádné chemické a farmakologické přípravky na odstranění „kuřího oka“ nebo ztvrdlé kůže. Nechte se ošetřit na pedikúře.
Nenoste střevíce s otevřenou špičkou ani střevíce na vysokých podpatcích. Přezouvejte se několikrát denně, aby nohy mohly dýchat.
Nechoďte naboso. Předcházejte jakémukoli poranění.
Nekuřte. Nikotin způsobuje stažení cév, což zhoršuje krevní oběh. Kuřáci potřebují vyšší dávky inzulinu než nekuřáci.
1-5 denní hladovky u obézních diabetiků s cukrovkou II. (dospělého) typu je užitečná. Hladovka pod dohledem lékaře výrazně sníží nároky organismu na inzulin.
Diabeti I.(dětského) typu odkázaný na příjem inzulinu hladovku nesmí podstoupit.