Průjem (86)

- doporučuji produkt č. 86 - Čaj na normální činnost střev  (stavící) - pro dospělé (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Průjem – diaroa
 

Příznaky:


-Řídká až vodová stolice i několikrát za den, někdy krvácení z konečníku.
-Křeče, bolení břicha, nevolnost, zvracení a teploty.
-Nakyslý zápach a nazelenalá stolice při infekčním průjmu.
-Tmavá moč.
-Žízeň.
 

Možné příčiny:


-Zkažené jídlo, ve kterém se přemnožily choroboplodné zárodky.
-Nedostatečná tepelná úprava. Nevhodná nebo nezvykle upravená strava.
-Nadměrné množství jídla.
-Virová nebo bakteriální infekce (salmonela).
-Onemocnění orgánů trávící soustavy (střev, jater, žaludku, slinivky), ale i jiných orgánů (např.
 zvýšená činnost štítné žlázy).
-Antibiotika (vedle škodlivých bakterií ničí i prospěšnou střevní flóru).
-Stres.
 
Užívané léky:
Antidiaroika, obstipancia – drogy protiprůjmové.
 

Způsob života:


Zvýšená pozornost hygieně jak tělesné, tak potravin a nádobí.
 

Strava:


Slaná jídla (sodík), probatika (jogurt). Méně vlákniny. Borůvky, brusinky. Vhodný je i krátký půst. Zvýšit příjem přírodního vitaminu A.
 

Dieta:

První 2 dny (48 hod.) na začátku onemocnění:
Polévka – Slizový vývar z oves.vloček či rýže se suchou topinkou.
Hlavní chod – Dušená mrkev, brambory, nemaštěná rýže, obilné kaše.
Zákusek – Strouhaná mrkev, jablko, banán.
Vynechat – mléko, kávu, alkohol.
Postupně přidáváme:
Polévka – Silný masový nebo zeleninový vývar.
Maso – Bílé, libové, vařené či dušené. Šunka. Netučné druhy ryb.
Přílohy – Bílé pečivo, brambory (vařené, kaše), rýže natural, pohanka, mrkvové pyré.
Zákusek – Hořká čokoláda, želé z kdoule, později jogurt s borůvkami. Po úpravě stolice kysané mléčné
                   výrobky.
Zelenina – Vařená nebo dušená. Syrová strouhaná mrkev. Česnek.
Houby – Chorož oříz, Jidášovo ucho (boltcovka bezová).
Ovoce – Ananas, banán, borůvky, brusinky, černý rybíz, ostružiny, jahody, granátové jablko (i jako
               odvar ze slupek). Strouhané sladké jablko se skořicí. Jeřabiny – oskeruše. Sušené borůvky,
               brusinky (několikrát denně 1-2 lžičky, nebo hrst jednou denně), křížaly, švestky, višně.
Koření – Brotan (pelyněk), dobromysl (oregano), koriandr, máta, mateřídouška, muškát, saturejka,
                skořice, šafrán, tymián. Anýz.
Jiné – Vejce na měkko. Mák.
 

Nevhodná jídla:

Mléko, syrová zelenina, kapusta, luštěniny. Jídla příliš kořeněná, tučná, smažená.
 

Nápoje

Tekutiny v dostatečném množství, ne studené. Pijeme pomalu po doušcích. Při náznacích dehydratace pijeme převařenou vodu se solí a cukrem. (Na litr vody dáme 1 lžičku soli a 8 lžiček cukru). Můžeme přidat šťávu ze 2 pomerančů. Vhodné jsou salinické přírodní minerálky.
Čaj zelený a černý připravujeme silný a se špetkou soli. Čaj malinový a zázvorový. Šťáva z borůvek a černého rybízu. Nápoje s obsahem coly. Na počátku onemocnění nárazově 5 cl rumu (velká štamprle). Víno červené révové se sušenými borůvkami, které v něm necháme chvíli louhovat. Víno borůvkové a ořechové. Mrkvová šťáva při dětských průjmech.
 

Nevhodné nápoje

Ostatní alkohol, káva, cola a perlivé vody.