Dutina ústní (91)
- doporučuji produkt č. 91 - Odvar k výplachům ústní dutiny (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)
Choroby dutiny ústní:
Nadměrná tvorba slin – hypersalivace
Antisialika – látky mírnící činnost slinných žláz.
Lípa – užívání šálek podle potřeby.
Příznaky:
Nebolestivý bílý povlak či puchýřky na sliznici dutiny ústní (jazyk, dásně, vnitřní strany tváří, patro, hrdlo) a horních cest dýchacích. Může se rozšířit i do plic a zažívacího traktu. Moučnivka napadá rovněž sliznici pochvy.
Sucho v ústech
Možné příčiny:
- Dehydratace.
- Dlouhodobé užívání antibiotik a steroidů.
Strava:
- Zvýšit příjem kyselých potravin.
Příznivě působí:
- Mléko
-Kysané mléčné výrobky (jogurt).
Obilniny
-Celozrnné výrobky.
Ovoce
-Kyselé plody (citrusové, rybíz aj.).
Zelenina
-Cibule, česnek, zakysaná zelenina (zelí).
Jiné
-Citrónová šťáva a jablečný ocet v zálivkách.
Omezit
-Červené maso, bílé pečivo, sladkosti a potraviny s kvasnicemi.
Nápoje
-Citrónová šťáva s vodou nalačno.
-Jablečný čaj: lžičku jablečného octu a lžičku medu zalijeme 6 lžícemi horké vody (1/4 šálku). Zapíjíme
jídlo.
Zánět sliznice dutiny ústní – stomatitida
Příznaky:
Bolesti v ústech, pálení, bílý povlak sliznice.
Strava:- Zvýšit příjem vitaminu A, B3, B6, H a vápníku (mléko). Borůvky, cibule.
Barva – modrá, zelená
Hnisavý zánět s afty – aftóza
Příznaky:
Bolestivé, bělavé nebo našedlé puchýřky se zarudlým okolím na ústní sliznici. Mizí do tří dnů.
Možné příčiny:
-Nedostatek vitaminů, chudokrevnost. Alergie.
-Poškození sliznice, infekce. Poruchy imunity.
Strava:Jídla měkká; málo kořeněná, slaná a kyselá. Vhodné jsou mléko, měkké sýry, ryby, vejce, med. Zvýšit příjem brambor, listové zeleniny, kiwi a jiného ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminů B (B11, B12), C a vápníku.
Kapky – Tinktura Třapatka (echinacea)
Užívání : 3x denně 30 kapek. Také preventivně.
Zánět dásní– paradentitida, gingivitida (bakter.původu)
Příznaky:
-Zduření sliznice dásně. Dásně jsou měkké, zarudlé a bolí.
-Krvácení z dásní při čištění zubů.
Příčina:
-Bakteriální infekce z usazeného plaku, hlavně v mezizubních prostorách.
Způsob života:
-Pravidelně a důkladně čistit chrup.
Strava:
-Dbát o dostatečný příjem vitaminu C. Vypustit sladká jídla.
Příznivě působí:
-Bobulové ovoce (angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, rybíz). Třešně.
Nápoj:
-Zelený čaj. Nálev z tužebníku. Červené víno během jídla a po jídle.
Jiné prostředky:
-Šťáva – salátová okurka.
Paradontóza– skorbut, kurděje
Příznaky:
Zarudlé a oteklé dásně, krvácení z dásní, někdy i s hnisem. Zápach z úst. Zub se na krčku obnažuje, začne se viklat a později může i vypadnout.
Možné příčiny:
-Měknutí dásně v důsledku chronického zánětu virového původu.
Strava:
Potraviny bohaté na antioxidanty, zvláště na vitaminy A, B, C, D, minerály hořčík, vápník, zinek a koenzym Q10.
Příznivě působí:
-Maso (hovězí játra a srdce, losos, makrela, sardinky).
-Mléko (mléko a mléčné výrobky).
-Ovoce (citrusové plody, kiwi, brusinky, třešně, ovocné šťávy a dřeně).
-Zelenina (brokolice, celer, cibule, červená paprika, listová zeleniny, kysané zelí. Brambory. Rajče při
krvácení z dásní.
-Salát (potočnice a mladé lístky kedlubnu s olivovým olejem).
Jiné prostředky:
Česneková léčba.
Užívání: prvních 15-20 dnů potíráme dásně rozetřeným česnekem. Dalších 15-20 dnů užíváme 3 lžíce
česnekové šťávy denně.
Bolesti zubů– záněty a zubní kazy (odonitida, karies)
Strava:
-Zvýšit příjem vápníku, fluoru a fosforu, vitamin A, C, případně vitaminu D při opožděném růstu zubů.
Příznivě působí:
-Maso (červené maso, hovězí, telecí, drůbež, játra).
-Ryby mořské ryby (halibut, losos, makrela, sardinky, sleď, tuňák).
-Mléko (mléko, mléčné výrobky, hlavně tvrdý sýr – 4 plátky denně dostatečně ochrání sklovinu).
Jogurt.
-Obilniny (kukuřice, obilné výrobky celozrnné).
-Ovoce (citrusové plody, fíky. Angrešt, borůvky, brusinky, ostružiny, maliny, rybíz, třešně). Žlutý
meloun.
-Zelenina (syrová mrkev, brokolice, červená řepa, rajčata, dýně, zelí).
-Houby Jidášovo ucho (boltcovka bezová).
Nevhodná jídla:
-Fast foody, sladkosti, bílé pečivo.
Nápoje
Čaj (hlavně zelený) a káva. Pijeme šálek denně jako prevenci proti tvorbě zubních kazů (chrání sklovinu). Minerálky. Vyhýbat se horkým nápojům.
Nevhodné nápoje:
-Sladké limonády, slazené minerálky aj.
Žvýkačka bez cukru.
Užívání: žvýkáme 3x denně 15 minut preventivně.