Dutina ústní (91)

- doporučuji produkt č. 91 - Odvar k výplachům ústní dutiny (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Choroby dutiny ústní:


Nadměrná tvorba slin – hypersalivace

Užívané léky
Antisialika – látky mírnící činnost slinných žláz.
Léčivé čaje
Lípa – užívání šálek podle potřeby.
Moučnivka soor, kandidóza

Příznaky:
Nebolestivý bílý povlak či puchýřky na sliznici dutiny ústní (jazyk, dásně, vnitřní strany tváří, patro, hrdlo) a horních cest dýchacích. Může se rozšířit i do plic a zažívacího traktu. Moučnivka napadá rovněž sliznici pochvy.

Sucho v ústech

Možné příčiny:
- Dehydratace.
- Dlouhodobé užívání antibiotik a steroidů.

 Strava:
- Zvýšit příjem kyselých potravin.

 Příznivě působí:

 - Mléko
-Kysané mléčné výrobky (jogurt).

Obilniny
-Celozrnné výrobky.
Ovoce
-Kyselé plody (citrusové, rybíz aj.).
 Zelenina
-Cibule, česnek, zakysaná zelenina (zelí).
 Jiné
-Citrónová šťáva a jablečný ocet v zálivkách.
 Omezit
-Červené maso, bílé pečivo, sladkosti a potraviny s kvasnicemi.
Nápoje
-Citrónová šťáva s vodou nalačno.
-Jablečný čaj: lžičku jablečného octu a lžičku medu zalijeme 6 lžícemi horké vody (1/4 šálku). Zapíjíme 
   jídlo.
 

Zánět sliznice dutiny ústní – stomatitida

Příznaky:
Bolesti v ústech, pálení, bílý povlak sliznice.
Strava:- Zvýšit příjem vitaminu A, B3, B6, H a vápníku (mléko). Borůvky, cibule.
Barva – modrá, zelená
 

Hnisavý zánět s afty – aftóza

Příznaky:
Bolestivé, bělavé nebo našedlé puchýřky se zarudlým okolím na ústní sliznici. Mizí do tří dnů.

Možné příčiny:
-Nedostatek vitaminů, chudokrevnost. Alergie.
-Poškození sliznice, infekce. Poruchy imunity.

 Strava:Jídla měkká; málo kořeněná, slaná a kyselá. Vhodné jsou mléko, měkké sýry, ryby, vejce, med. Zvýšit příjem brambor, listové zeleniny, kiwi a jiného ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminů B (B11, B12), C a vápníku.
 Kapky – Tinktura Třapatka (echinacea)
Užívání : 3x denně 30 kapek. Také preventivně.

 

Zánět dásní– paradentitida, gingivitida (bakter.původu)

Příznaky:
-Zduření sliznice dásně. Dásně jsou měkké, zarudlé a bolí.
-Krvácení z dásní při čištění zubů.

 Příčina:
-Bakteriální infekce z usazeného plaku, hlavně v mezizubních prostorách.

Způsob života:
-Pravidelně a důkladně čistit chrup.
 Strava:
-Dbát o dostatečný příjem vitaminu C. Vypustit sladká jídla.
 Příznivě působí:
-Bobulové ovoce (angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, rybíz). Třešně.
 Nápoj:
-Zelený čaj. Nálev z tužebníku. Červené víno během jídla a po jídle.
 Jiné prostředky:
-Šťáva – salátová okurka.
 

Paradontóza– skorbut, kurděje

Příznaky:
Zarudlé a oteklé dásně, krvácení z dásní, někdy i s hnisem. Zápach z úst. Zub se na krčku obnažuje, začne se viklat a později může i vypadnout.

Možné příčiny:
-Měknutí dásně v důsledku chronického zánětu virového původu.
 Strava:
Potraviny bohaté na antioxidanty, zvláště na vitaminy A, B, C, D, minerály hořčík, vápník, zinek a koenzym Q10.

 Příznivě působí:
-Maso (hovězí játra a srdce, losos, makrela, sardinky).
-Mléko (mléko a mléčné výrobky).
-Ovoce (citrusové plody, kiwi, brusinky, třešně, ovocné šťávy a dřeně).
-Zelenina (brokolice, celer, cibule, červená paprika, listová zeleniny, kysané zelí. Brambory. Rajče při
 krvácení z dásní.
-Salát (potočnice a mladé lístky kedlubnu s olivovým olejem).
 Jiné prostředky:

Česneková léčba.
Užívání: prvních 15-20 dnů potíráme dásně rozetřeným česnekem. Dalších 15-20 dnů užíváme 3 lžíce
                česnekové šťávy denně.
 

 Bolesti zubů– záněty a zubní kazy (odonitida, karies)

 Strava:
-Zvýšit příjem vápníku, fluoru a fosforu, vitamin A, C, případně vitaminu D při opožděném růstu zubů.

 Příznivě působí:
-Maso (červené maso, hovězí, telecí, drůbež, játra).
-Ryby mořské ryby (halibut, losos, makrela, sardinky, sleď, tuňák).
-Mléko (mléko, mléčné výrobky, hlavně tvrdý sýr – 4 plátky denně dostatečně ochrání sklovinu).
 Jogurt.
-Obilniny (kukuřice, obilné výrobky celozrnné).
-Ovoce (citrusové plody, fíky. Angrešt, borůvky, brusinky, ostružiny, maliny, rybíz, třešně). Žlutý
   meloun.
-Zelenina (syrová mrkev, brokolice, červená řepa, rajčata, dýně, zelí).
-Houby Jidášovo ucho (boltcovka bezová).

Koření – Hřebíček.
 Nevhodná jídla:
-Fast foody, sladkosti, bílé pečivo.
 Nápoje
Čaj (hlavně zelený) a káva. Pijeme šálek denně jako prevenci proti tvorbě zubních kazů (chrání sklovinu). Minerálky. Vyhýbat se horkým nápojům.
Nevhodné nápoje:
-Sladké limonády, slazené minerálky aj.
 Žvýkačka bez cukru.
Užívání: žvýkáme 3x denně 15 minut preventivně.