Rozpouštění žlučových kamenů (62)

- doporučuji produkt č. 62 - Čaj na žlučník 2 (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Žlučové kameny ( CHOLELITHIASIS )

Žlučové kameny, odborně nazývané cholelitiáza, znamenají přítomnost kaménků ve žlučníku nebo v jeho vývodu. Kaménky vznikají srážením součástí žluči okolo drobného jadérka, které může vzniknout krystalizováním některých žlučových komponentů (nejčastěji cholesterolu).
V době, kdy žluč, tvořená buňkami jater, není potřebná při trávicích procesech, hromadí se ve žlučníku. Žluč sestává ze tří hlavních součástí: cholesterolu, fosfolipidů (hlavně lecitin) a žlučových kyselin. Obsahuje dále také vodu a bilirubin (žlučové barvivo). Žluč je vylučována po jídle do tenkého střeva a účastní se pochodů trávení a vstřebávání tuků, a tím i vitaminů rozpustných v tucích.
Je známo, že hlavní roli při vzniku žlučových kamenů hrají změny ve složení žluči. Žluč se může tak zahustit, až se cholesterol vysráží do krystalků, které jsou základem pro vznik kaménků. Tyto krystalky dráždí sliznici žlučníku a způsobují její větší náchylnost k bakteriální infekci, protože bakterie se (hlavně u žen) ve žluči často nacházejí. Potom vzniká zánět žlučníku – cholecystitida.
Podle statistiky 15-20% populace trpí žlučovými kameny (cholelitiázou), přičemž u žen je 3-4krát častější než u mužů. Typickým projevem tohoto onemocnění je žlučníkový záchvat, charakteristický prudkou kolikovou bolestí v pravém podžebří. Bolest vystřeluje do pravé lopatky až pravé dlaně a může být doprovázena zvracením. Méně typickými příznaky jsou poruchy trávení, říhání, nechutenství, nadýmání, bolesti v oblasti břicha.
Když se během záchvatu některý kamének uvolní ze žlučníku a ucpe výtok žluči do tenkého střeva, může se bolest vystupňovat. Následně vzniká ikterus – žluté zbarvení kůže, sliznic, očního bělma apod. Odhaduje se, že velká část pacientů nemusí mít celý život se žlučovými kaménky žádné potíže. Ani tito pacienti však nejsou uchráněni životu nebezpečných komplikací.
Jako příčiny vzniku cholelitiázy se nejčastěji uvádějí obezita, časté přejídání se stravou nesprávného složení, nedostatek vlákniny v potravě a nedostatek pohybu. Obézní lidé mají vyšší koncentraci žluči, což způsobuje uplatnění se popsaného mechanismu vzniku krystalků. Nedostatek vlákniny ve stravě je jednoznačně dáván do souvislosti s nárůstem výskytu tohoto onemocnění. Součást vlákniny, pektin, se významně uplatňuje při léčbě rozpouštěním již existujících kamenů.
 

Léčba

1.       Dr. Math ze Singapuru tvrdí, že pití vody pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů. Uvádí, že pacienti se žlučovými kameny pijí obvykle málo vody. Dr. Math doporučuje pít hodně vody v pravidelných intervalech mezi jídlem a těsně před spaním. Pomáhá to udržovat žluč ve žlučníku dostatečně zředěnou.
 
2.       Doporučuje se 15minutové nahřívání v oblasti žlučníku a následně ledový obklad. Postup zopakujte 3-4krát; zmírňuje, někdy i odstraňuje bolesti, zánět i otok.
 
3.       Cvičte pravidelně, třeba jen 30 minut každý den. Ve dnech bez tělesné zátěže nejsou pozorovány příznivé změny v činnosti žlučníku.
 
4.       Vyhýbejte se lékům, které zvyšují riziko tvorby žlučových kamenů (např. antikoncepční tablety, klofibrát). Riziko mohou zvýšit i nadměrné dávky vitaminu B.
 
5.       Na pokusech se zvířaty bylo dokázáno, že nedostatek vitaminu C vede pravidelně ke vzniku žlučových kamenů. Tato skutečnost byla nedávno potvrzena také na člověku. Je zřejmé, že strava s dostatkem vitaminu C (např. vegetariánská strava) zabraňuje vzniku kamenů.
 
6.       Riziko zvyšuje také strava s vysokým obsahem tuků a bílkovin. Vyhýbejte se hlavně těmto potravinám: maso, vnitřnosti, uzeniny, mléčné výrobky, vejce, čokoláda apod.
 
7.       Příčinou žlučových kamenů může být také alergie na potraviny. V jedné studii se u pacientů s kameny zjistila v 83 % nepříznivá reakce na podání vajíčka. Alergie však může vyvolat i mléko, ořechy, cibule,maso, káva, pomeranče, kukuřice, fazole, jablka, rajčata, hrách, zelí, koření, houby, drůbež. Dr. Breneman uzavírá, že žlučové kameny a alergie na určité potraviny jsou dědičné a že žlučové kameny jsou často spojeny s migrénovými záchvaty. Myslí si, že alergie na vajíčka je příčinou obou problémů.
 
8.       Pro člověka postiženého žlučovými kameny je nezbytné zvýšit příjem vlákniny. Vláknina vyvolá mimo jiné i efekt, který je možno využívat při léčení, protože pomáhá při rozpouštění už existujících kamenů. Vláknina má také schopnost vázat žlučové kyseliny. Tak je odstraňuje z organismu a zabraňuje jejich nadměrné koncentraci ve žlučníku.
 
9.       Dalšími faktory při rozvoji cholelitiázy jsou rafinované uhlovodíky (cukry) a přejídání.  Dr. Burkitt tvrdí, že změna ve složení potravy, odklon od rostlinné stravy, která obsahuje dostatek vlákniny, směrem ke koncentrované a rafinované potravě, má za následek nárůst výskytu kamenů ve žlučových cestách a další onemocnění. Všechny civilizované společnosti zaznamenaly za posledních několik desítek let zvýšenou spotřebu cukrů a tuků.
 
10.   Dr.Levenson tvrdí, že tuky je potřebné omezit velmi výrazně. Zjistil, že konzumace pouhých 10 g tuku za den (tedy podstatně méně než kolik obvykle konzumujeme) pomůže úplně předejít tvorbě žlučových kamenů.
 
11.   Pacienti s nadváhou by se měli zaměřit na postupné a trvalé snížení hmotnosti na přiměřenou hodnotu. Nižší hmotnosti musí být dosaženo pomalu. Rychlé zhubnutí při každé dietě zvyšuje riziko tvorby žlučových kamenů.
 
12.   Bílkoviny rostlinného původu se mohou uplatnit při rozpouštění některých typů žlučových kamenů.
 
13.   Odstranění žlučníku se dává do souvislosti se zvýšeným (až dvojnásobným) rizikem rakoviny střeva. Vysoké, dlouhodobé koncentrace některých žlučových kyselin ve střevu, kam je žluč neustále uvolňována (nemůže se ukládat ve žlučníku), mohou vyvolat zhoubný růst buněk ve sliznici střeva.
 
14.   V současnosti používaný lék na rozpouštění žlučových kamenů – chenodeoxycholová kyselina – zvyšuje u mnohých pacientů hladinu krevního cholesterolu, a tím riziko vzniku srdečně cévních onemocnění.
 
15.   Dbejte na kvalitní snídani a pravidelnost v jídle. Po nočním hladovění je žluč zahuštěna a při kvalitní snídani se žlučník vyprázdní. To zabrání vzniku koncentrované žluči a krystalků.