Zácpa - vyčištění střev, strava (108)

- doporučuji produkt č. 108 - Dětský čaj projímavý (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Citrus na vyčištění střev


Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt – citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujte jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se užívá pomeranč, (i citrón) vše bez kůry. Ne jen šťávu! Poté už nic nejíme! Dužina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé užívající pravidelně denně potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku. Odstranili i problémy s kůží a vlasy, jakož i dalšími častými nemocemi. Během několika měsíců dojde k váhovému úbytku až o 6 kg, ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výše uvedené problémy, z nichž nejvážnější je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá – doživotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro žádná finanční investice. Bez další změny stravovacích návyků. Zvažte sami, co je lepší. Po několika dnech poznáte, že to funguje. Z toalety budete utíkat před vlastním zápachem.

 

Úprava střevní mikroflóry


1 lžíce medu, 1 pohár jablečného moštu
Med s jablečnou šťávou podstatně zlepšuje stav střevní mikroflóry. Při pravidelném podávání (ráno a večer) medu, rozmíchaného v pohárku jablečného moštu, zmizí do 2 měsíců zápach stolice a střevních plynů a prakticky odstraní nadýmání. V trávicím traktu totiž došlo k likvidaci zbytečných hnilobných a kvasných mikrobů.
 

 

Zácpa – obstipace
 

Příznaky
-Tuhá stolice, bolesti břicha
-Měně časté a obtížné vyprazdňování střev (defekační potíže), provázené často bolestmi. Frekvence vyprazdňování je individuální.

Možné příčiny
-Nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatek tekutin.
-Málo pohybu (sedavé zaměstnání).
-Snížená činnost štítné žlázy.
-Močové a gynekologické obtíže.

Užívané léky

Diaroika, laxativa, purgativa – látky projímavé. Podávají se ve směsi s drogami, které mírní křeče hladkého svalstva a nadýmání.

 Způsob života

 -Pohyb, tělesná práce nebo cvičení.
-Nepotlačovat nucení na stolici (defekační reflex), vede k návykové (habituální) zácpě.
-Neužívat často projímadla, vedou k zlenivění a disfunkci střeva.

Strava

Pravidelné stravování. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny), draslíku a probiotik.
Příznivě působí
Mléko-teplé mléko s medem, kysané mléčné výrobky s krátkou trvanlivostí (bílý jogurt, probatika).
Obilniny-Ječmen, oves, pšenice, pohanka (vločky, kroupy), proso (jáhly), rýže. Celozrnná jídla (graham), černý chleba.

Luštěniny-Čočka, fazole, hrách.
Tuky-Lněný a olivový olej.
Ovoce-Denně nejméně 0,5 kg ovoce, zvláště angrešt, broskve, hrušky, hrozny, jablka, jahody, maliny, meloun, meruňky, pomeranč, řešetlák, švestky, třešně.
Sušené datle, fíky, hrozinky, meruňky (3 denně), švestky.
Kompoty, zvláště ze sušených švestek.

Zavařeniny-Rybízová, švestková povidla.
Zelenina- Čerstvá i vařená; brokolice, cibule, červená řepa, česnek, hlávkový salát, špenát (s rýží), křen, okurka, ředkvička, tykev (dýně), zelí, kysané zelí (nejlépe syrové nalačno).
Čerstvé zeleniny jíme nejméně 0,5 kg denně.
Nevhodná jídla-Maso. Fíky, banány. Čokoláda.

Nápoje-Denní příjem tekutin 2-3 litry denně. Šípkový čaj. Čerstvé ovocné (zvláště jablečná) a zeleninové šťávy. Pohárek vlažné vody s citrónem ráno nalačno. Čaje s projímavými účinky pijeme večer.
Nevhodné nápoje-Káva a sycené nápoje.

HATHAJÓGA-Ásany-Kleště, kobra, pluh. Předklon a torze vpravo.

-Bandhy-Břišní stahy při předklonu mírně pootočeného vpravo.

MANUPRESURA
-Bod T 25, T 26
-Body N 2, N 11, N 13

VŮNĚ-Fenykl, kafr, majoránka, černý pepř, rozmarýn.

Odvar-Šípek. Příprava: 2 lžičky drcených plodů vaříme 30 minut ve 2 šálcích vody. Louhujeme 30 minut.
Užívání: 2 šálky denně.
Kapky
Tinktura Bertrám.
Užívání: 2x denně 20-30 kapek při zastaralé zácpě.
Tinktura Aloe
Užívání: Lžičku večer jako projímadlo při chronické zácpě.
Tinktura Čekanka
Užívání: Lžičku s medem při cestovní zácpě.

Jiné prostředky
Olej – Len.
Užívání: Lžičku 2-3 krát denně.
Jablka – 2 v troubě pečená jablka denně ráno nalačno.
Jablko
Příprava: Jemně nastrouhané jablko smísíme s tvarohem, lžičkou medu a lněných semínek. Jíme k snídani nebo k večeři jako poslední jídlo.

Stolici upravuje
Strava
Potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, ovoce, zvláště jablka). Salát z mladých lístků jitrocele kopinatého s jablečným octem.
Kapky
Tinktura Aloe.
Užívání: 3 kapky s vodou k povzbuzení mechanické činnosti střev. Vhodné zvláště při „líném střevu“.