Čaj proti pálení žáhy

Cena: 64 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 21 sypaných porcí. Bylinná čajová směs proti pálení žáhy.
Produkt č. 85

Příprava čaje proti pálení žáhy:

Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme 15 minut přikryté vylouhovat. Pijeme 2x až 3x denně nalačno. Současně upravíme stravu a vyloučíme kyselinotvorné potraviny.
 

Pálení žáhy

Pálení žáhy léčí: Interna - Gastroenterologie a hepatologiea patří mezi Onemocnění trávicího ústrojí.
Další názvy: pyróza, gastroesofageální reflux 

 Příznaky pálení žáhy:

- pocit kyselosti
- zápach z úst
- bolest v nadbřišku
- plynatost

Popis pálení žáhy
S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi.
Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako je zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Rizikové faktory pálení žáhy
Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných žen, uvádí se, že v posledním trimestru těhotenství jím trpí až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pyrózu léčit a je považována za normální.
Celkově o této potíži platí, že pokud se s ní setkáváme zřídka, není potřeba se jí nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává opakovaně, je důležité nepodceňovat léčbu.
Jedním z důvodů pálení žáhy může být tzv. hiátová kýla. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránici do mezihrudí, a tudíž usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. Kýla se ale v mnoha případech objede zcela bez příznaků a nepůsobí-li žádné potíže, není potřeba jí řešit. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření.
Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a životním stylem. Příčinou pyrózy celkově může být nezdravý životní styl zahrnující nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne. Dále také konzumace bohatších jídel navečer, kdy se metabolismus zpomaluje a není připraven na trávení složitých a tučných jídel.
Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla jako majonéza nebo smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla, silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb.
Velkou příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření tabáku, obě látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat.
S životním stylem také souvisí jeden z častých důvodů pálení žáhy, a to nadváha. Větší tlak na žaludek zde způsobuje logicky i větší tlak na jícnový svěrač (mechanismus podobný jako u těhotných žen) a proto u osob s nadváhou vzniká pálení žáhy daleko častěji.
Další příčinou může být dlouho neřešený stres. Při dlouhodobém stresu dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému úniku žaludečních šťáv do jícnu.
Pálení žáhy také může vznikat jako vedlejší účinek některých léků, zde je potřeba probrat jejich případnou náhradu s lékařem.

Prevence pálení žáhy
Prevence pálení žáhy tkví hlavně v eliminaci rizikových faktorů způsobujících reflux ze žaludku.
Předcházení těmto obtížím tedy souvisí s úpravou jídelníčku a životního stylu. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Dále omezení příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště večer. Další omezení by se měla týkat jídel, která podporují tvorbu žaludečních šťáv, hlavně kořeněných jídel a nápojů jako je káva nebo alkohol.
Se zlepšením životního stylu souvisí také prevence obezity. Lidé trpící nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit a upravit svůj stravovací režim. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a zelenina, popřípadě další potraviny s vyšším obsahem vlákniny, která má známé příznivé účinky na naše trávení.
V neposlední řadě je jako prevence zmíněno předcházení dlouhodobým stresům, které mohou k pálení žáhy snadno vést.
 

Léčba pálení žáhy

Ačkoli většina pacientů řeší pálení žáhy spíše jako nepříjemnou obtíž, je nutné pamatovat na to, že sliznice jícnu není připravena na časté setkávání s kyselým obsahem žaludku, který ji může závažně poškodit. Poškozením vnitřní výstelky jícnu může vzniknout vřed a je zde i větší riziko vzniku zhoubného nádoru. Proto by se při častějším výskytu pyrózy toto onemocnění rozhodně nemělo zanedbávat.
Lékař vás nejprve seznámí s režimovými opatření (viz prevence pálení žáhy).
Pokud bude předepisovat léky, můžete se setkat s těmito pojmy: antacida snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku. Další, tzv. proti vředová léčiva snižují tvorbu žaludečních kyselin. Další léky podporují peristaltiku (trávicí pohyby) správným směrem a tudíž by opět měly zabránit zpětnému refluxu.
Jako nejúčinnější se uvádějí právě blokátory protonové pumpy (enzym tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku), které zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin.
S pálením žáhy také souvisí dvě vyšetření, která by vám mohly být doporučeny lékařem. První z nich, gastroskopie, má za úkol odhalit případnou narušenou sliznici v oblasti dolního jícnového svěrače. Vyšetření je nepříjemné, protože do jícnu je třeba zavést dlouhý kabel s malou kamerou a světelným zdrojem. Tudy pak vyšetřující pozoruje případné změny na sliznici. Touto cestou je možné také odebrat malý vzorek tkáně pro další, histologická vyšetření. Tento odběr není bolestivý. Pro diagnostiku některých onemocnění jícnu a žaludku je toto vyšetření nenahraditelné.
Další metodou je všem známé RTG vyšetření, kdy je pozorována správná funkce jícnu a svěračů ale i peristaltické pohyby a případně může být odhalena i výše zmíněná hiátová kýla. Vyšetření není bolestivé, je pouze spojeno s polykáním většího množství kontrastní látky- nejčastěji baryové kaše.

 

Jak si mohu pomoci sám

Samoléčba je částečně odvozována od prevencepálení žáhy. Ačkoli to zní nepopulárně, doporučuje se omezit těžká a mastná jídla a přejídání jako takové.
Strava by se měla přijímat ve větším množství malých porcí, případnou nadváhu je dobré shodit. Z krátkodobějšího hlediska ulevuje vypít sklenici čisté vody, spát s hlavou ve zvýšené poloze a nedoporučuje se „odpočívat“ po jídle vleže. Jak je již zmíněno dříve, nevhodné je kouření a alkohol.
Pokud je důvod pálení žáhy hiátová kýla, těžko s „babskými radami“ obstojíme a bude si zde muset poradit lékař a to ať léčivy nebo operací.
 
Je potřeba operace?
Pokud potíže nepřestávají ani po medikamentózní léčbě, přichází v úvahu i operační řešení. Operace spočívá v chirurgickém zesílení dolního jícnového svěrače, takže už dál nedochází ke zpětnému vracení natráveného žaludečního obsahu a sliznice jícnu není dále drážděna.
V reálu operace vypadá tak, že se horní část žaludku přetáhne přes jícen, kde tvoří jakýsi náhradní ventil. Operace lze běžně provést laparoskopicky, což představuje minimální operační rány, pouze např. tři vpichy do břišní dutiny pro nástroje a kamerku, kterou operatér celou akci sleduje. Tímto způsobem jsou samozřejmě maximálně zmírněné pooperační komplikace a bolesti.

 
Komplikace pálení žáhy
Jak je již zmíněno výše, pyróza může kromě nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo zápachu z úst přinést i závažnější komplikace. Tyto vycházejí z dlouhodobého poškozování sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem.
Žaludeční sliznice je proti svým vlastním kyselinám chráněna vrstvou ochranného hlenu, ale jícen na toto dráždění není připraven a proto je třeba neotálet s včasnou léčbou tohoto problému.
Dojít může například ke vzniku vředu,ale je zde i větší riziko zhoubného nádoru jícnu. Samozřejmě to neznamená, že každé pálení žáhy je rovno rakovině jícnu. Je ale třeba zdůraznit, že pokud se tato obtíž opakuje, může mít i vážnější následky a proto je nutné věnovat jí pozornost a nebát se zeptat svého lékaře.

 

Pálení žáhy – pyróza

Příznaky:

-Pocit palčivosti za dolním koncem hrudní kosti, ale může pronikat až do krku. Objevuje se obvykle
 krátce po jídle (do půl hodiny) zvláště mastném, kynutém, příliš kořeněném a po silném alkoholu.
-Často se přidruží říhání a hořkost v ústech, někdy bolení břicha a potíže s polykáním.
 Příčiny:
Pronikání žaludečních šťáv a natráveného jídla ze žaludku zpět do jícnu.
 

Způsob života:

-Změnit stravovací návyky.
-Nechodit spát brzy po jídle.
-Nenosit upnuté oblečení.
Strava:
Jíst pomalu a menší porce. Jídlo v ústech důkladně rozmělnit. Miska jemně nastrouhané mrkve. Kořeníme libečkem a zázvorem. Mák. Někdy pomůže lžička olivového oleje, sklenička čerstvého mléka nebo krajíček suchého chleba.
 Nevhodná jídla:
Jídla sladká, tučná, silně kořeněná, kynuté těstoviny (pečivo), čokoláda. Med. Česnek, rajčata, citrusové plody.
Nevhodné nápoje:
Bílá vína, silný alkohol, káva, džusy, limonády.
 Čajovina:
Nálev – Lékořice (2 lžičky drcené drogy spaříme šálkem horké vody a necháme louhovat 10 min. Užíváme – šálek podle potřeby).
 Jiné prostředky:
Jedlá soda – lžičku sody rozpustíme v pohárku vlažné vody. Užíváme nárazově při potížích.

 

Čaj proti pálení žáhy - složení čaje

  Bolhoj květ (úročník bolhoj) (Anthyllis vulneraria)

Bolhoj květ (úročník bolhoj) (Anthyllis vulneraria)

Název uročníku jednoznačně potvrzuje jeho používání k hojení bolesti, což znamená hojení ran různého druhu. Při tomto použití může nahradit řebříček nebo jitrocel. Rozmačkané květy můžeme přiložit na vředy a hnisavé rány, které se potom – v souladu s názvem rostlinky – dobře hojí a přestávají bolet. Silným odvarem můžeme omývat rány nebo udělat na poraněné místo obklad. Můžeme také použít jako kloktadlo, při zánětlivých onemocněních ústní dutiny, hrdla a mandlí. Čaj z usušených květů úročníku se vnitřně uplatňuje hlavně jako čistící prostředek krve, působí dezinfekčně na vnitřní orgány, uvolňuje zácpu a pomáhá proti kašli. Je vhodný i při snížené činnosti ledvin a jako prevence ledvinových kamenů. Svým působením pročišťuje celé tělo, proto je vhodný jako přísada do všech čajových směsí při očistných kúrách. Dobrou vlastností úročníku je také příjemná chuť a naprostá neškodnost, proto také může posloužit jako složka lahodného čaje.

  Jitrocel list (Folium plantaginis)

Jitrocel list (Folium plantaginis)

Je to nejlepší rostlinný lék (spolu s řebříčkem) na rány. Rostlina obsahuje látky ničící bakterie. Schopnosti jitrocele ničit bakterie se využívá i při omývání a obkladech popálenin. Čerstvou šťávou z listů natíráme zanícené oči, bolavá místa po bodnutí hmyzem a popálení kopřivou. Jitrocelový čaj je dobrý proti kašli, zahlenění průdušek a plic, pomáhá při žaludečním a střevním kataru, léčí zkažený žaludek. Uplatňuje se i při jaterních a žlučníkových obtížích, čistí močové cesty a krev. Droga nemá žádné nepříznivé účinky a čaj, třeba ze samotné rostliny, můžeme pít bez obav i delší dobu. Nálev 3 g drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 20 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 3x denně. Neužívat během těhotenství a kojení!

  Lnice květel nať (Herba linariae)

Lnice květel nať (Herba linariae)

Lnice se používá převážně na onemocnění žlučníku, především na zánět žlučníku, při žloutence a některých chorobách jater. Její protizánětlivé působení se uplatňuje při zánětech ledvin, prostaty a při obtížích s močením. Čaj z lnice je dobrý na žaludeční a dvanácterníkové vředy, změkčuje stolici, dokonce je mírným projímadlem. Dobře se osvědčuje u velkého množství žaludeční kyseliny a u takzvaného pálení žáhy. Lnice patří k bylinkám, které se nejlépe uplatňují v čajových směsích. Samostatné užívání je možné neboť bylina nemá nežádoucí vedlejší účinky. Při vnějším použití je lnice dobrým lékem na omývání pih a různých nečistot v obličeji. Po často opakovaném omývání silným čajem z lnice (dvě lžíce na čtvrtlitr vody) pihy blednou, někdy i zcela zmizí. Ve formě obkladu pomáhá lnice při zánětu očních spojivek (spolu se světlíkem a heřmánkem). Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 20 minut louhovat. Scedíme a pijeme 2x denně. Odvar 20 g drogy svaříme s 0,5 l vody a scedíme. Místo vody lze použít čerstvé mléko. Užívá se 2x – 3x denně.

  Máta nať (Herba menthae piperine)

Máta nať (Herba menthae piperine)

Máta značně povzbuzuje a posiluje organismus. Zvyšuje tělesnou kondici, údajně pomáhá i při frigiditě a impotenci (spolu se saturejkou ), posiluje celou nervovou soustavu. Především se léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní; zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje též jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím. Používá se rovněž ve formě obkladu proti svědivým vyrážkám a zánětům kůže. Máta je neškodná, dobromyslná bylinka, kterou můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě. Pokud ji však pijeme samostatně, je třeba kúru vždy po deseti dnech na týden přerušit. 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se obvykle 3x denně. Nálev Odvar 2 lžičky drogy zalijeme 0,25 l vody, přiklopíme a vaříme 5 minut. Poté scedíme. Užívá se teplé obvykle 2x denně, ráno a večer. Koupel 2 lžíce drogy spaříme v 1 l vroucí vody a přecedíme.

  Řebříček nať (Herba mille folii)

Řebříček nať (Herba mille folii)

Odedávná slouží především k léčení ran. Jeho silný dezinfekční účinek a schopnost zastavovat krvácení mu umožňuje úspěšně hojit čerstvé rány, proto se též nazývá rostlinou vojáků a dřevorubců. Čerstvá podrcená nať, přiložená přímo na ránu, neuvěřitelně zrychluje hojení a rána se také lépe zacelí. Mnohem více se řebříček uplatňuje při vnitřním užívání. Čaj z řebříčku zlepšuje trávení, léčí žaludeční a střevní neurózu, podporuje činnost jater a žlučníku, uvolňuje všechny druhy křečí, léčí astma, velmi dobře pomáhá při všech ženských chorobách, čistí organismus, prospívá při akné a lišejích. Takzvané pálení žáhy odstraní šálek řebříčkového čaje. Bylina má však i takové účinky, které mohou v silných dávkách vyvolat otravy, proto ji používáme opatrně. Platí to zvláště o lidech s nízkým krevním tlakem, neboť bylina ho ještě snižuje. Při dlouhodobějším užívání je vhodné po třítýdenní kúře pití čaje na čtrnáct dní přerušit. Nálev 2 lžičky řezané sušené drogy se zalijí 0,25 l vroucí vody a nálev se nechá 30 minut louhovat. Poté se scedí a užívá 3x denně před jídlem. Vyšší dávky anebo dlouhodobé užívání způsobují bolesti hlavy anebo mohou vyvolat alergické reakce. Nedoporučuje se užívat během těhotenství!

  Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména u dětí. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze. Čaj z vachty se doporučuje pít při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději trochu snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

  Zeměžluč nať (Herba centurii)

Zeměžluč nať (Herba centurii)

Jméno zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zlepšuje trávení, odstraňuje takzvané pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv. Tím všestranně posiluje žaludek. Zároveň příznivě ovlivňuje játra, žlučník, dvanácterník, zlepšuje látkovou výměnu, zvyšuje tonus a peristaltiku střev, vyhání střevní parazity a upravuje stolici. Podporuje činnost sleziny, tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh, tím prospívá při chudokrevnosti, Mírně zvyšuje krevní tlak, celkově posiluje organismus a uklidňuje. Podává se i při horečkách a infekčních onemocněních, protože podporuje vlastní obranné schopnosti organismu. Na všechny tyto neduhy stačí zeměžluč sama, v běžných dávkách se nezjistily žádné nepříjemné účinky. Její působení na žaludek je však intenzivní, při předávkování může vyvolat průjmy a zvracení. Zeměžluč má také výborné ranhojičské účinky. Pití čaje urychluje hojení ran, které je třeba zároveň omývat silným odvarem, ošetřovat čerstvou šťávou nebo na ně přikládat rozdrcenou drogu. Nálev 1 lžičku sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2x denně. Vyšší dávky mohou u dětí vyvolat zvracení anebo křeče!