Zázračné účinky výživy | Kouzlo bylin

Zázračné účinky výživy

 Pro většinu z nás jsou kouzelné léky výplodem fantazie farmaceutických géniů – jsou to magické kuličky stvořené v laboratoři k tomu, aby vyléčily veškeré naše churavění, malé i velké. Ale stále více vědců se zabývá hledáním zcela jiné pokladnice léků, léků, jež na této planetě vznikly před milióny let. Tyto látky pocházejí z jiných živých tvorů a rostlin. A my je každý den, často nevědomě, bereme do úst.
Také tyto sloučeniny mají zázračné účinky a svými schopnostmi působit na naše blaho v nás vzbuzují úctu. Ze širšího úhlu pohledu jsou kouzla, které tyto složky potravy uvnitř buněk neustále a mimo naši pozornost provádějí, zcela nepatrná. Ale v životě buněk to jsou zázraky obrovské, protože svými celkovými účinky navždy mění jejich osud – a tím i osud náš.
Podle vás to snad není malý zázrak, že česnek dokáže zabít rakovinné buňky? Že látky ve špenátu mohou uvěznit a ochromit virus, který by jinak způsobil rakovinu děložního krčku? Že záhadná sloučenina v chřestu a avokádech při laboratorních pokusech zastavila množení viru odpovědného za největší infekční tragédii naší doby – AIDS? Že sloučeniny obsažené v zelí mohou pomoci z našeho těla odstranit látky, které ve dvacátém století znečišťují ovzduší – což je úkol, o němž v době vzniku této rostliny neměl nikdo ani potuchy? Že látky, jež si rostliny vytvářejí, aby odehnaly svou vlastní zkázu, se uvnitř našeho těla stávají milosrdnými anděly, kteří zabrání vzniku krevní sraženiny podněcované nezřízeně tučnou stravou? Že částečky uvolněné trávením z vláknité struktury rostlin mohou donutit játra, aby snížila produkci cholesterolu? Že chemické látky z říše rostlin mohou vstoupit do našeho mozku a působit na přenos informací mezi neurony a ovlivňovat naši náladu, paměť, bdělost – vše, čeho si ceníme, neboť nás to činí lidmi.
Ne, nemylte se, pro miliardy buněk, jež vás tvoří, nejsou naše stravovací návyky žádnou nicotnou záležitostí. Poprvé v dějinách lidstva začali vědci intenzivně zkoumat a oceňovat skutečnost, že příjem potravy má obrovské důsledky, je to svazek s přírodou, jež vede k životu či smrti. Naše volba záleží ve stále větší míře na nás samotných, protože nové vědecké objevy odhalují obrovský vliv každodenní stravy na naše vyhlídky na zdraví a dlouhý život.
Nové výzkumy ukazují, že určitá výživa nám může zajistit zdraví a sílu, osvobodit nás od menších obtíží a ochránit nás před zhoubnými nemocemi. Nebo se z ní můžeme cítit mizerně a můžeme onemocnět.
Jídlo může zrychlit mozek a zvednout nám náladu. Dokáže mozek naplnit výboji elektrické energie, po nichž nám to bude lépe myslet a práce půjde rychleji od ruky. Může potlačit bolest stejně účinně jako utišující prostředek na předpis, nebo se z ní můžeme cítit ospale a může snižovat naši koncentraci. Může nás dostat z deprese nebo dohnat k panice. Strava může uvést do chodu tiché útoky, které nám nahlodávají klouby a ucpávají cévy – a může pomoci těmto škodám zabránit. V dětství nebo časné dospělosti jsou naše stravovací návyky schopny nepatrně pozměnit chemické procesy v mozku, a tak z nás ve středním věku mohou být oběti vyčerpávající roztroušené sklerózy nebo můžeme být ve stáří celí rozechvění v důsledku Parkinsonovy nemoci.
Potrava může podporovat neobvyklé vnitrobuněčné pochody, které o léta později skončí rakovinným bujením. A naopak dokáže uvolnit sloučeniny, jež rakovinotvorné látky doslova vypaří nebo potlačí řetězové reakce molekul, které řádí v těle a protrhávají membrány zdravých buněk, ničí v nich prospěšné genetické poslání nebo je nechávají zemřít. I poté, co se z abnormálních buněčných výrostků rakovina již začala vyvíjet, strava je může donutit zmenšit se nebo zmizet. Nebo když putující buňky z rakoviny prsu hledají nová místa, kde by zaútočily a začaly se množit, poslové z potravin mohou vytvořit nepřátelský povrch, který rakovinné buňky obsadit nedokážou.

 Potrava také dokáže

-uchránit čočky v očích před zatemněním a vznikem šedého zákalu ve vyšším věku
-uvolnit dýchací cesty a usnadnit dýchání
-omladit cilie, malé chloupky na plicích, které pomáhají zapudit rozedmu plic a chronickou bronchitidu
-vytvořit látky, které způsobují zápaly kloubního revmatismu, nebo naopak otoky a bolesti artritidou způsobené zmírňují
-vyvolat bolesti hlavy a astmatické záchvaty, stejně jako jim zabránit
-zvýšit odolnost žaludku vůči vředům
-odvrátit zarudlost, svědění a bolest způsobené lupenkou
-povzbuzovat tělo k vydatnější tvorbě přirozených „zabijáckých“ buněk (killer cells) a interferonu, důležitých pro zažehnání infekcí
-útočit na bakterie a viry silou, která se vyrovná lékům umělým
-léčit průjmy u dětí a zácpu u starších lidí
-pozměnit náš imunitní systém, a tak zahnat běžná nachlazení a sennou rýmu

Při postižení srdečními chorobami zastává strava prvořadou úlohu. Dokáže uvést do pohybu procesy, po nichž zůstávají cévy úzké a strnulé, kvůli čemuž vznikají krevní sraženiny, srdeční sval trpí nedostatečným okysličením a odumírá. Správná výživa naopak může dodat chemickou armádu, která koluje v krvi a odzbrojuje nepřátele cév, a dokonce ze stěn cév odstraňuje část jejich nebezpečného díla. Potraviny mohou vytvořit látky, které krevní zátky rozpouštějí, krev ředí a snižují obsah cholesterolu. Potrava může napomáhat tvorbě inzulinu a ovládat výkyvy hladiny cukru v krvi. Může vyslat hormony, které stěny cév uvolní a sníží krevní tlak.
Může zasahovat do takzvaného „přirozeného procesu stárnutí“ a odvrátit tělesný úpadek.
Stěží existuje zdravotní problém nebo přirozený tělesný proces, který by nebyl ovlivňován látkami, jež se do těla dostávají ústy. Ze stravy se tak stává mocný lék – lék, který můžete použít při prevenci a potírání nemoci všeho druhu a při zvyšování psychické i fyzické energie, síly a pocitu zdraví.
Možnost využití potravy jako léku představuje zásadní objev jedenadvacátého století.

„ To, co si lidé o jídle vyprávějí, nejsou jen pohádky.“
Doktor David Kritchevsky

 

   

Výživového poradce měl již Karel IV.

 

Dělat dnes výživového poradce je lukrativní zaměstnání. Zdálo by se, že jde o profesi starou pár desítek let, kdy značná část lidstva žije v nadbytku a v důsledku nestřídmosti trpí obezitou. Což příliš neladí s proklamovaným kultem vysportovaného, štíhlého těla. Tak vypadá ráj pro dietology, obezitology, specialisty na výživu … Řeklo by se módní boom. Jenže svého poradce ve věcech stravovacích měl už Karel IV.

O jídelníček Otce vlasti se staral císařův lékař, mistr Havel. Osvícený muž si byl dobře vědom vlivu stravy na lidské zdraví a své postřehy přehledně sepsal ve formě nejrůznějších doporučení. Pro pozdější generace je pak zachoval historik a etnograf Čeněk Zíbrt, který na základě dobových listin a historických bádání sepsal knihu Staro­česká tělověda a zdravověda, vyšla v roce 1924. Nejen z ní je zjevné, že si ve 14. století lékaři vykládali některé jevy poněkud originálně, ale leccos ze středověkých postřehů by jistě podepsala i doktorka Cajthamlová ve století 21.

Když kdo ráno vstane ze spánku, hleď vypuditi co zbytečného ze sebe, z prvního, druhého i třetího trávení. O tom jednoduše nelze diskutovat stejně jako o dalším doporučení páně Havla. Budou-li čas a místo příhodné, pak myj ruce, tvář a oči studenou vodou v létě, teplou v zimě, tři zuby korou citronovou. Následující bod ranního programu dnes většina lidí ignoruje, ke své velké škodě. Pak zachovej klid s Pánem Bohem, mše poslouchaje a řečně. Naopak může překvapit, že si už ve středověku chodili po ránu zaběhat. Pak se cvič na místech vysokých, čistých a dobrého vzduchu. Ani následující rada není od věci. Šat buď drahý a vonný. A konečně se dostáváme k jídlu. Pak buď jídlo hotovo a hned, jak začneš od přírody míti chuť, přijímej jídlo, ne před tím, ani nezdržuj.

Mistr Havel v duchu středověkých výživových trendů rozděloval jídlo do několika tzv. jakostí na teplé, studené, vodné, jedovaté, vlhké, suché, mastné, sladké, hořké, slané či octové. V principu šlo o to, že žádná ze skupin neměla být v jídelníčku obsažena nadměrně, některé pak byly považovány za velmi rizikové či byly zapovězeny docela, jako třeba „jakost jedovatá“, kam patřily houby. Inu, mykologie byla ve středověku ještě v plenkách. Ale varovalo se i před šalvějí, petrželí, pepřem, česnekem, cibulí či řeřichou, ty byly jakosti teplé, jež spaluje krev.
Potraviny jakosti studené, například dýně, měly dokonce usmrcovat. O tom, zda lze brát toto tvrzení doslova, či jde pouze o obrat obrazný, se Čeněk Zíbrt nedopátral.

Každopádně lékař Karla IV. varoval i před melouny a okurkami z jakosti vodné, ty údajně způsobovaly hnití organismu. Mastné mělo rušit zažívání, sladké pročišťovat, hořké prý nevyživuje, slané škodí žaludku, kyselé přivádí starobu.

A co tedy měl panovník doporučeno jídat? Především pokrmy, jež dávají tělu dosti posily, tedy jehněčí, kůzlečí a telecí maso, také slepice, koroptve, tetřevy, bažanty, ryby s ploutvemi z čistých vod, čerstvá vejce, čerstvý chléb, dobře upečený, dobře uhnětený a s náležitou dávkou soli, víno ostré, vonné, ne nové, a s odměřenou dávkou čisté vody z pramene … Těžko vysvětlit, kde se vzala averze mistra Havla vůči zelenině. Naopak je docela jasné, proč panovník trpěl chronickou dnou. Toto metabolické onemocnění souvisí s vysokou koncentrací purinů v těle a hromaděním kyseliny močové v kloubech, součástí léčby bývá výrazné omezení konzumace masa a masných výrobků. Takže mistr Havel by si zasloužil být o hlavu kratší.
Bylo by jistě zajímavé vidět podobný soupis stravovacích doporučení pro aktuální hlavu státu. Karel IV. bral údajně poradenství svého lékaře velmi vážně.

Něco jako „kuchařku z doby Karla IV.“ bychom hledali těžko, problém byl mimo jiné v tom, že ti, co tehdy uměli vařit, neuměli psát a naopak. Ze 14. století se například dochovaly kuchyňské účty z pražského arcibiskupství, které dávají alespoň tušit, kolik se tam snědlo kuřat, ryb či medu. Za soupis nejstarších českých receptů označuje Čeněk Zíbrt pár rukopisných stránek z 15. století přiložených ke svazku, jenž se zabývá radami, jak se chránit před morovou ranou. Samozřejmě u těchto receptů nenajdeme žádné seznamy surovin, natož informace o délce přípravy či tepelné úpravy, také schopnost popsat základní úkony byla tehdy značně limitovaná, o nesrozumitelnosti řady výrazů nemluvě. Tady je jeden příklad za všechny:

Šišky zapařené
Vezmi moždieř čistý a rozpal jej u vohně, i vlíž tam hovězí jíchu. A
když bude vřieti, naspiž tam morky a tluč štosem dlúho. Přiraziž k tomu
vajec, aby bylo húštějie než kaše, a naklada másla na pánev a naklad
těsta na mísu, udělajž sobě sluku, načež to skrze tu slučku, aby byly
šišky okrúhlé a vypeka, daj na misu, pospiž pak cukrem.

Tento zajimavý článek jsem našla v Reflexu: Reflex 04/2014 -  23.01.2014 - text: Darina Křivánková 

 

Zásadotvorné potraviny

 

Při zvýšeném příjmu kyselinotvorných potravin se narušuje vyrovnané pH krve (ideálně by krev měla mít pH 7,35 – 7,55). Při nižším pH je ztíženo přenášení kyslíku a může dojít k zadušení. Ve své stravě bychom proto neměli zapomínat na dostatečný příjem zásadotvorných potravin, čímž zabráníme řadě zdravotních problémů, jako je například únava, cukrovka nebo hemeroidy.

V čem je problém?

V našem těle neustále probíhá množství chemických procesů, jedním z nich je i neutralizace. Velmi zjednodušeně jde o to, že se kyselinotvorné látky musí vyrovnat s těmi zásadotvornými tak, aby prostředí v organismu bylo neutrální, přesněji řečeno lehce zásadité (pH krve se pohybuje okolo hladiny 7,4). „Když je náš organismus neustále překyselený a my mu vědomě příliš nepomáháme dostat se opět do rovnováhy – jídlem, dechem či spánkem, tak musí bojovat sám. Využívá k tomu naše vlastní zásoby živin, například minerálů, jako je vápník. I tukové buňky v tomto procesu hrají důležitou roli,“ říká Monika Divišová, odbornice na výživu z Wellnessia.cz, „proto se jich pak logicky překyselený organismus nerad zbavuje,“ dodává. To vše v důsledku přispívá například k obezitě, osteoporóze, infarktu či mozkové mrtvici.

Překyselený organismus se projevuje neustálou únavou, bolestmi ve svalech, citlivostí na chlad, poruchami prokrvování končetin, zvýšenou náchylností k infekčním nemocem či zřetelnou změnou váhy. Kyselost organismu můžete zjistit i jednoduchým domácím testem. Zajděte do lékárny pro lakmusový papírek a ten následující den zkropte ranní močí. Zbarvený papírek pak přiložte ke stupnici, abyste zjistili hodnotu svého pH. Za ideální dietologové považují rozmezí 6,8–7,4 (zbarvení papírku světle zelené a lehce fialové). Pokud jste podle nich naměřili nižší, nebo naopak vyšší hodnoty než kolem sedmi (což je vzácnější případ, nicméně také nebezpečný), tou nejlepší cestou je úprava jídelníčku – na zdravou stravu.

brambory, celer, cibuli, čínské zelí, květák, lilek, červenou papriku, bílé i červené zelí, ředkvičky, ananas, banány, borůvky, jablka, hrušky, jahody, maliny, švestky, třešně. Z luštěniny patří mezi zásadotvorné potraviny sójové boby. Z mléčných výrobků jen nesvařené nebo nízkotučné mléko. Z obilovin pak k zásadotvorným potravinám řadíme jen jáhly a rýži.

Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet

Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin

Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)

Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.

Velmi účinným prostředkem při odstranění kyselosti našeho organizmu je čirá - neperlivá - čistá voda! Je to voda, která předává informace všemu, s čím přijde naše tělo do styku. Je ideálním prostředkem k transportu kyslíku a živin a je to voda, která také odvádí splodiny látkové výměny z těla! Je to voda, která reaguje na elektromagnertickou bilanci, protože sama tvoří elektrický dipól. Elektromagnetický náboj má rozhodující vliv na acidobazické rovnováhu organizmu a proto by voda měla být nejdůležitějším léčebným prostředkem proti překyselenému organizmu. Nedá se nahradit žádným jiným nápojem! Naše tělo je z 75% tvořeno z vody a i obsah vody v našich buňkách je kolem 60-70%. Když obsah vody klesne níž, ochromí to životní procesy v těle. Voda je život! Mělo by být pro nás proto životně důležité konzumovat tento nápoj denně a v dostatečném množství. Tím si zabezpečíme správný chod biologických a biochemických procesů, detoxikaci těla a zamezíme předčasnému stárnutí buněk i organizmu, jako celku. Abychom všechny tyto zdravotní problémy omezili na minimum, je užitečné znát, které potraviny nám pomohou tyto nemoci odstranit. Není možné udělat výčet všech zásadotvorných a neutrálních potravin, a tak uvádím ty, které většina z nás zná a konzumuje. Jsou to ananas, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve, bryndza, celer,celozrnné pečivo, cibule, citrony, cuketa, červená řepa, česnek, čaje z bylinek a zelený čaj, černý rybíz, droždí, dýně, fazole, fenykl, grapefruit, hlávkové zelí, hrášek,hrušky,chřest, jablko, jáhly, jahody, jogurt, kapusta, kedlubny, kdoule, kopr, kroupy, kukuřice, květák, kysané zelí, ledový salát, maliny, meruňky, meloun - červený  i žlutý, mirabelky, mrkev, okurky, olivy, olivový olej, ostružiny, ořechy, petržel, pomeranče, pórek, papriky, rajčata, ředkev - černá a ředkvičky, řeřicha, sójové klíčky a sójové maso, šípky, špenát, švestky, třešně, tvaroh, ryby, maso z krůty a kuřete, žitná mouka, víno - hrozny světlé i tmavé, treska a ústřice. Při překyselení organizmu nejrychleji působí meloun, do půl hodiny vyrovná do optima momentální stav pH hodnot a při delším užívání, detoxikuje postupně celé tělo. Jak sami vidíte, tím, že omezíme příjem kyselinotvorných potravin ze svého jídelníčku, náš stůl nebude chudší, protože zásadotvorných a neutrálních potravin, je v hojné míře.

 

 Zásadité potraviny seznam:

 * Čerstvá zelenina -okurky, špenát, česnek, cibule, mrkev, rajčata, ředkvičky, brokolice, pórek, křen atd.

* Ovoce - jablka, hrušky, maliny, broskve, banány, olivy, pomeranče, meloun, mango,

* Saláty, luštěniny, rýže natural, Jablečný ocet * Zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí, acidofilní mléko, bílý jogurt, žitné pečivo, mandle, krůtí maso

 

Čemu se vyhýbat pokud trpíte překyselením:

Měli by jste se vyhnout těmto potravinám:

* Bílé pečivo, Cukry a sladkosti - veškeré výrobky s vysokým obsahem cukru * Sladké limonády, Smažená jídla, Alkohol, Káva

 

Stručný přehled:

Silně kyselinotvorných potravin:

 -alkohol, káva, černý čaj, cukr a sladkosti, kakao, droždí. Maso, mléčné výrobky, umělá sladidla a bílá pšeničná mouka

Silně zásadotvorných potravin:

- zelená zelenina (špenát, brokolice, petržel, mořské řasy, okurka, všechny druhy salátů), nové brambory, celer, česnek, červené zelí, avokádo, květák, kopr, mrkev, ředkvičky, citron, zelený čaj, sója, quinoa, fazole, pohanka, špalda, kokosový olej.

V boji v překyselování vám pomůže i správný hluboký dech a pitný režim s dostatečným přísunem vody. A první pomoc? Pokud nechcete čekat na to, až jídelníček zabere, pomožte si doplňkem stravy, speciálním čajem nebo směsí z lékárny, kterou rozpustíte ve vodě. Zbavítese více problémů než jen přebytečných kil!

 

Zelenina a ovoce - léčivé účinky

 

ČESNEK

Účinky: Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množství: Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 stroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá se v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

BROKOLICE

Účinky: Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.

Množství: Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé, kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.

CIBULE

Účinky: allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B, C, A i E.

Množství: čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

* Prostředek proti chřipce: cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.

* Na všechny respirační infekce: připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.

* Opar rtu: léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.

* Rýma: předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.

* Bolesti krku: zmírní zábal z jemně nasekané cibule.

* Hnisající rány: potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.

ČERVENÁ ŘEPA

Účinky: Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinnými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení. Množství: Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

FENYKL

Účinky: Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem může zvýšený příjem draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.

Množství: Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.

ZELÍ

Účinky: Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Zelí obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.

Množství: 1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

KUKUŘICE

Účinky: Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.

Množství: Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100 g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.

MRKEV

Účinky: snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.

Množství: Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A - karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při konzumaci v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při konzumaci celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.

PAPRIKA

Účinky: Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.

Množství: Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvojnásobek až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.

PETRŽEL

Účinky: Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit se nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.

Množství: 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

PÓR

Účinky: Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek je i pór mimořádně antiseptický - pomáhá likvidovat bakterie. Pór také pomáhá chránit srdce a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.

Množství: Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3 litrech vody asi 1-2 hodiny. Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.

RAJČATA

Účinky: Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.

Množství: Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů.

ŘEDKVIČKA

Účinky: Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množství: Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.

HLÁVKOVÝ SALÁT

Účinky: Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení a činnost jater. Má uklidňující účinky.

Množství: Denně snězte 150 g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.

CHŘEST

Účinky: Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky před útoky volných radikálů. Chřest je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu se zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.

Množství: Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100 g jen 18 kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250 g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200 g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.

Jak správně vařit chřest: nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí, když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme 10 - 15 minut.

ŠPENÁT

Účinky: Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál.

Množství: 200 g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.

Jak správně vařit špenát: dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s tukem smaženou cibulkou, solí, pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté vejce. Dochutíme muškátovým květem.

ZÁZVOR

Účinky: Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřipce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady přinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.

Množství: Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak zmírňuje bolesti způsobené chřipkou. CELER Účinky: Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou redukční diety.

Množství: 150 g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Nejlepší je ho jíst syrový, např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.

BRAMBORY

Účinky: Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo draslíkem, magnéziem, fosforem a železem. Vyrovnají se dietním potravinám i počtem kalorií. Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění. Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na spánky, pomůže na bolesti hlavy a migrénu.

Množství: 100 g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe) nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty a jsou i lehce stravitelné.

ŘEŘICHA Účinky: Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.

Množství: Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

ANANAS

Účinky: Má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky.

Množství: V čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází, ho považují za afrodiziakum.

BANÁN

Účinky: Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, které má pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36 mg/100 g) a draslíku (382 mg/100 g). Jeden - dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout.

Množství: Jezte libovolné množství.

TŘEŠNĚ Účinky: Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají pročistit organizmus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu.

Množství: Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou vydrží déle.

RYBÍZ

Účinky: Obsažené flavonoidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých šťáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.

Množství: Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.

GRAPEFRIUT

Účinky: Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.

Množství: Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.

HROZNY

Účinky: Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních šťáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.

Množství: Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.

HRUŠKA

Účinky: Obsahují mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud je jedí syrové, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.

Množství: Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.

JABLKO

Účinky: Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky. Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhají sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky.

Množství: Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.

JAHODY

Účinky: Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychlují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.

Množství: Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni.

MERUŇKY

Účinky: Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Množství: Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.

Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Jadérka z meruňkových pecek proto raději nejezte. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

OŘECHY

Účinky: Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Jádra ořechů dlouhodobě

skladovaná po vyloupání ztrácejí mnoho výživných vlastností. Pokud nemáte vlašské ořechy vlastní, kupujte je raději celá a ze skořápek je vyloupejte až krátce před konzumací.

POMERANČE

Účinky: Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinné účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.

Množství: Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem, kteří jedli denně 100 g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.

ŠVESTKY

Účinky: Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení. Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.