Zánět žaludku (61)

- doporučuji produkt č. 61- Čaj na žaludek 2 (najdete pomocí rolovátka na titulní straně)

Gastroenteritis ( zánět žaludku a tenkého střeva )

Gastritida je akutní zánětové onemocnění žaludku, které se projevuje nucením na zvracení, zvracením, ztrátou chuti k jídlu. Tento stav trvá obvykle 1-2 dny a odezní bez větších následků. Příčinou vzniku může být požití nesprávně uskladněné vařené stravy, ve které se množí bakterie ( salmonely, stafylokoky ), nadměrné požití alkoholu, kouření, různé alergie, některé léky, požití chemických a dráždivých látek, nadměrné přejídání se stravou nevhodného složení, stres, virus apod.
Při vážnějším postižení se přidružuje také teplota a podráždění žaludeční sliznice se přenáší na tenké střevo. Podráždění se projevuje průjmy, bolestmi břicha a při případném postižení tlustého střeva bolestivým nucením na stolici a příměsí hlenu ve stolici. Při horším průběhu a velkých průjmech dochází ke ztrátám vody a některých minerálů, což hrozí hlavně u dětí – dehydratací – odvodněním organismu. Virová gastritida je přenosná. Dodržujte zásady hygieny. Často a důkladně si umývejte ruce.
 

Léčba

 
1.       Přestaňte jíst.
 
2.       Účinné je uhlí, které se užívá v tabletách, prášku nebo v kapslích. Uhlí se rozpouští ve sklenici vody a pije se po každém zvracení nebo průjmové stolici. Uhlí, které doporučujeme, není ovšem uhlí, které je u nás běžně k dostání, tzv. živočišné uhlí. Jedná se o aktivované uhlí rostlinného původu na rozdíl od našeho, které se vyrábí spalováním zvířecí krve. Uhlí rostlinného původu se dá zatím koupit v zahraničí. Naše živočišné uhlí má podobné vlastnosti, ale pro některé křesťany, židy a vegetariány není akceptovatelné.
 
3.       Podobný efekt však má i sliz lněného semene. Získáme ho máčením 2 polévkových lžic lněného semene ve 2 dl vlažné vody po dobu 2-4 hodin. Přecezením ( semena můžeme zalít vodou znovu ) získáte řídký průhledný sliz. Užívá se kávová lžička v 15-30minutových intervalech.Účinek lněného semene je rychlý a vynikající. Při běžném průběhu onemocnění se v krátké době ( několika hodin ) upraví stolice a zvracení ustane.
 
4.       Pijte mnoho tekutin. Pijte vodu, ale také bylinné čaje. Zvášť výborná je šanta kočičí ( nepeta cataria ) nebo máta. Pokud čaj zvrátíte, musíte vypít další dávku ihned po zvracení.
 
5.       Když pomine první fáze onemocnění ( zvracení a průjem ), můžete přejít na jednoduchou neslazenou, nemastnou a neslanou stravu. Vhodná je vařená rýže, bramborová kaše, banány, pyré z vařených jablek, vařená mrkev nebo hrášek. Vyhýbejte se kořeněnému a maštěnému, těžko stravitelnému jídlu ( celozrnné pokrmy, neloupané ovoce s jadérky, syrová listová zelenina, ořechy, kukuřice ) a všem potravinám živočišného původu ( mléko, máslo, maso apod.).
 
6.       V první fázi se doporučuje klid na lůžku.
 
7.       Malým dětem hrozí dehydratace ( odvodnění organismu ), proto při prvních příznacích onemocnění ( suchá pokožka, vyschlé rty, sliznice, rychlé dýchání ) vyhledejte lékaře.
 
8.       Když organismus nemůže přijmout tekutiny, je vhodný retenční klystýr, který připravíme vmícháním jedné zarovnané lžičky soli do 500 ml vlažné vody. Malé množství tohoto roztoku ( asi 1 dl ) zavedeme do konečníku a snažíme se několik minut udržet. Doporučuje se opakovat po 1 až 2 hodinách.
Záněty žaludeční sliznice může vyvolávat nadměrné solené jídlo. Dlouhodobě působící gastritida může zapříčinit rakovinu žaludku.
 
9.       Dětem ve věku do 3 let, které jsou krmené nebo přikrmované kravským mlékem, hrozí po překonání infekce střevní sliznice ( enteritidy ) alergičce bílkovinou kravského mléka a následné komplikace ( ekzémy, alergické astma apod. )
 
10.   Prevence gastroenteritida znamená omezení nebo úplné vyloučení majonézy, majonézových salátů, vajec, zmrzliny, vaječných jídel ( kvůli možnosti infekce salmonelou ), drůbeže a drůbežích vnitřností ( kvůli množnosti infekce salmonelou nebo Campylobacter pylori ). Ani zpracování infikovaných potravin neochrání člověka před možnou infekcí.