Univerzální lahodná bylinná čajová směs 2

Cena: 73 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 21 sypaných porcí. Bylinná univerzální lahodná směs - skvěle chutná a posílí váš organismus na jaře i na podzim.
Produkt č. 73

Příprava lahodného čaje:

Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 l vroucí vody a necháme pod pokličkou asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, přidáme šťávu z poloviny citronu a podle chuti osladíme medem, přírodním hnědým nebo hroznovým cukrem. Používáme ho jako konzumní čaj v množství podle chuti, po jídle, studený na žízeň a podobně.
 
   
 
 

Univerzální lahodná bylinná čajová směs 2 - složení čaje

  Borůvka list (Folium myrtilli)

Borůvka list (Folium myrtilli)

Léčebně se liší použití ze sušených plodů a ze sušených listů (natě). Neboť nálev ze sušených listů slouží jako podpůrný prostředek při zánětech močového ústrojí, snižuje koncentraci glukózy v krvi, čímž se stává prvotřídním rostlinným lékem proti cukrovce. Silný odvar při vnějším použití je dobrý jako obklad na zanícené oči a jako kloktadlo. Čaj ze sušených listů: 2 lžičky listů přelijeme 0,25 l vroucí vody a necháme chvíli louhovat. Listí postupně klesne ke dnu. Pijeme podle potřeby 3x až 5x denně.

  Jahodník list (Folium Fragariae)

Jahodník list (Folium Fragariae)

Chvála jahodového čaje nemá konce, protože čaj je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Proslulý botanik Linné jím léčil například dlouhotrvající dnu. Jahodník pomáhá při léčení mnoha chorob, například při průjmech a cévních obtížích, při hemeroidech a zánětlivých onemocněních i při chudokrevnosti. Jeho hlavní přednost spočívá v širokém a všestranném působení na celý organismus. Můžeme jej užívat neomezeně, tím se stává nejdůležitější, zdravotně preventivní rostlinou. Každý kdo si chce zachovat zdraví, měl by častěji místo černého čaje nebo kávy vypít jahodový čaj. Je výborný i samostatně, ještě lepší je však v kombinaci s plody šípku a listy borůvky, maliníku a ostružiníku. Plody obsahují značné množství vitaminů (A,B,C), působí mírně močopudně, čistí krev, upravují trávení a stolici. Odvar 2 lžičky drogy zalijeme 0,25 l vody, přiklopíme a 5 minut vaříme. Poté necháme 20 minut louhovat a scedíme. Užívá se 3x denně. Nálev 1 lžičku sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 3x – 5x denně anebo jako přísada do koupele. Čaj 1 díl (přibl. 1 čajovou lžičku) listu jahodníku, 1 díl listu maliníku a 1 díl listu ostružiníku spaříme s 0,25 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a ještě horké užíváme 3x denně. U lidí, alergických na čerstvé jahody, může nastat nežádoucí reakce také na tuto drogu!

  Ostružina list (Folium rubi fruticosi)

Ostružina list (Folium rubi fruticosi)

Používá se proti průjmu, střevnímu kataru, při akutních i chronických žaludečních obtížích a jako prostředek proti kašli. Zevně se užívá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a k přípravě koupelí při kožních nemocech a na špatně se hojící rány. Nálev 1 polévkovou lžíci sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Sirup Zralé ostružiny protlačíme přes síto a šťávu svaříme se stejným množstvím cukru. Během vaření sbíráme pěnu a vaříme až do částečného zhoustnutí. Po vychladnutí plníme do čistých lahví a skladujeme v chladničce. Sirup pomáhá při léčbě horečnatých onemocnění.

  Růže šípková květní plátky ()

Růže šípková květní plátky ()

Růže šípková (Rosa canina ) – Účelem sběru jsou okvětní plátky - pro vysoký obsah tříslovin mají adstringentní účinky, dále šípky a dokonce lze uvařit čaj z lístků a mladých větviček. Obsahuje zejména vitamín C, dále karoteny z nichž se tvoří vitamíny A,B1,B2,P,K a kyselina nikotinová. Byly zjištěny také třísloviny, cukry, pektiny, barviva, flavonoidy, silice a organické kyseliny. Pro svůj vysoký obsah vitamínu C jehož obsah je desetkrát vyšší než v černém rybízu a padesátkrát více než v citronech se užívá při rekonvalescenci, virových chřipkách, nemocích z nachlazení, při jarní únavě, v těhotenství, při infekci ledvin a močových cest, jako diuretikum a při delším užívání snižuje cholesterol v krvi a tím zabraňuje rozvoji aterosklerózy, zpevňuje cévy a mírně staví krvácení. Pomáhá též při mírnějších průjmech a gastritidě, při krvácení dásní, křečových žilách, při hojení fraktur a poranění a dalších poruch lidského těla. Pije se i v těhotenství, při horečkách a zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám. Dlouhodobé užívání se nedoporučuje u lidí s vyšší srážlivostí krve, se sklonem k tvorbě trombů a zvyšuje nebezpečí oxalátové urolitiázy.

  Růže šípková plod (Fructus cynosbati)

Růže šípková plod (Fructus cynosbati)

Šípky se léčebně uplatňují všude tam, kde je třeba dodat organismu zvýšenou dávku vitamínu C. V první řadě se používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, při cévních onemocněních, parodontóze, na celkové posílení organismu a podobně.