Čaj na podporu chuti k jídlu

Cena: 74 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 17 sypaných porcí. Čaj na podporu chuti k jídlu. Hořká chuť.
Produkt č. 49

Příprava:

Dvě polévkové lžíce směsi dáme do ½ l vody, pomalu přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme přikryté 20 minut vylouhovat. Přecedíme a pijeme 3x denně po třetině množství nalačno, nejméně půl hodiny před jídlem. Součástí léčby jsou koupele v odvaru z mateřídoušky nebo tymiánu.

Čaj na podporu chuti k jídlu - složení čaje

  • Zeměžluč nať (Herba centurii) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Normální trávení | Osvěžení těla
  • Pelyněk pravý nať (Herba absinthii) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Chuť k jídlu | Antioxidant | Normální trávení -relaxace | Přirozená obranyschopnost - odolnost
  • Benedikt nať (Herba cardui benedicti) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Normální trávení
  • Vachta list (Folium trifolii fibrini) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Normální trávení
  • Čekanka kořen (Radix cichorii) 
  • Puškvorec kořen (Radix calami) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Normální trávení | Osvěžení těla
  • Krušina olšová kůra (Cortex frangulae) 
    Vybrané vztahy ke zdraví k výše uvedenému čaji: Přirozená obranyschopnost -odolnost
  Zeměžluč nať (Herba centurii)

Zeměžluč nať (Herba centurii)

Jméno zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zlepšuje trávení, odstraňuje takzvané pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv. Tím všestranně posiluje žaludek. Zároveň příznivě ovlivňuje játra, žlučník, dvanácterník, zlepšuje látkovou výměnu, zvyšuje tonus a peristaltiku střev, vyhání střevní parazity a upravuje stolici. Podporuje činnost sleziny, tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh, tím prospívá při chudokrevnosti, Mírně zvyšuje krevní tlak, celkově posiluje organismus a uklidňuje. Podává se i při horečkách a infekčních onemocněních, protože podporuje vlastní obranné schopnosti organismu. Na všechny tyto neduhy stačí zeměžluč sama, v běžných dávkách se nezjistily žádné nepříjemné účinky. Její působení na žaludek je však intenzivní, při předávkování může vyvolat průjmy a zvracení. Zeměžluč má také výborné ranhojičské účinky. Pití čaje urychluje hojení ran, které je třeba zároveň omývat silným odvarem, ošetřovat čerstvou šťávou nebo na ně přikládat rozdrcenou drogu. Nálev 1 lžičku sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2x denně. Vyšší dávky mohou u dětí vyvolat zvracení anebo křeče!

  Pelyněk pravý nať (Herba absinthii)

Pelyněk pravý nať (Herba absinthii)

Je to nejvíce hořká rostlina a to ji předurčuje především k léčení žaludku, osvědčuje se proti zvracení, zánětu, nechutenství, při poruchách tvorby žaludeční kyseliny, při nemocech jater, žlučníku a dvanácterníku. Odstraňuje křeče trávicí soustavy způsobené nadměrnou plynatostí. Pelyňkový čaj má i protizánětlivé účinky, posiluje při chřipce a prochladnutí, vyhání střevní parazity. Při používání pelyňku je však třeba dávat pozor na dávkování, užívat ho raději méně, neboť je silný a trochu zákeřný. V malých dávkách totiž uklidňuje, v silnějších vyvolává nervozitu. Pelyněk je nebezpečný pro těhotné ženy a působí jako jakýsi druh návykové drogy, která může zavinit i těžké poškození zdraví. Nálev 2 lžičky drogy přelijeme 0,2 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Čaj na žlučníkovou koliku Smícháme 1 díl pelyňku, 1 díl máty peprné a 1 díl kozlíku. 1 lžičku směsi přelijeme 0,25 l vroucí vody a užíváme maximálně 2x denně. Pelyněk není vhodný pro malé děti, v době těhotenství a během kojení! Ve větším množství anebo při dlouhodobějším užívání působí jedovatě!

  Benedikt nať (Herba cardui benedicti)

Benedikt nať (Herba cardui benedicti)

Benedikt pro své silné protibakteriální, protivirové a protinádorové působení považován za jeden z nejúčinnějších léků proti všem druhům rakoviny. Používá se na všechny nemoci žaludku a trávicího traktu. Výborně léčí poruchy trávicího traktu, plynatost, žaludeční a dvanácterníkové vředy, nemoci jater, žlučníku a slinivky břišní, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu, čemuž odpovídá i jeho značně hořká chuť. Posiluje také srdce a nervy, tonizuje celý organismus, má schopnost podporovat vylučování kyseliny močové, čímž pomáhá při dně a revmatismu. Silný odvar slouží k omývání bolestivých míst při pásovém oparu. Při vnitřním užívání benediktu je třeba dávat pozor na předávkování, neboť silnější čaj vyvolává zvracení. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a posléze scedíme. Užívá se obvykle 3x denně na lačno. Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plic. Neužívat v těhotenství nebo během kojení!

  Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména u dětí. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze. Čaj z vachty se doporučuje pít při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději trochu snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.

  Čekanka kořen (Radix cichorii)

Čekanka kořen (Radix cichorii)

Čekanka čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Je mírně močopudná a trochu projímavá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy. Čekanka je úplně neškodná, lze ji užívat v obvyklém dávkování ve směsích i samostatně a dlouhodobě. Odvar 1 polévkovou lžíci drogy přelijeme 0,25 l vody a přivedeme k varu. Poté necháme 15 minut louhovat a scedíme. Užívá se 2x denně, ráno a večer.

  Puškvorec kořen (Radix calami)

Puškvorec kořen (Radix calami)

Již staří čínští bylinkáři nazvali puškvorec prodlužovatelem života. Patří mezi hořké byliny, to zdůrazňuje jeho hlavní použití-na žaludek a trávicí trakt. Podporuje chuť k jídlu, podněcuje tvorbu žaludečních šťáv, odstraňuje střevní koliku a jiné potíže, zastavuje průjmy, pročišťuje celý organismus a pomáhá při každém druhu rakoviny. Patří mezi nejlepší žaludeční léky, při delším pravidelném užívání prý vyléčí každou chorobu související se špatným trávením. Podporuje látkovou výměnu a dobře se uplatňuje při onemocnění jater a žlučníku. Puškvorec se osvědčuje i jako prostředek ke zlepšení tělesné kondice po těžkých chorobách, operacích, u starších lidí a podobně. Drogu z puškvorcového oddenku nikdy nevaříme, obvyklou dávku ( zarovnanou polévkovou lžíci na ¼ l vody) jen trochu zahřejeme a macerujeme minimálně osm hodin, nejlépe přes noc. Potom ji opět trochu zahřejeme a necháme ustát. Čaj pijeme po doušcích alespoň 15 minut před jídlem. Nejlepší je rozdrtit oddenek puškvorce na jemný prášek a užívat ho 3x denně před jídlem na špičku nože, rozpuštěný v 1dl vody. Zevně puškvorcová droga prokrvuje a dezinfikuje pokožku. Macerát slouží jako přísada do koupele, olejový roztok k natírání postižených míst při svalové slabosti. Macerát z puškvorce nemá žádné vedlejší účinky a v doporučeném dávkování ho můžeme užívat i delší dobu. Není však vhodný při chorobách souvisejících s nadměrnou tvorbou trávicích šťáv. Je dosti silný, u tohoto druhu bylin je na místě více opatrnosti při dávkování, užívání je třeba občas na kratší dobu přerušit. Nálev: 1 polévkovou lžíci sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Neužívat během těhotenství a při kojení! Koupel: 10 – 15 minut povaříme 150 g sušené drogy ve 2 l vody. Takto získaný odvar přidáme do připravené koupele.

  Krušina olšová kůra (Cortex frangulae)

Krušina olšová kůra (Cortex frangulae)

Nejdůležitější vlastností krušiny v bylinkářské praxi je její schopnost účinně vyčistit vnitřní orgány. Nejčastěji se používá při zácpě, kdy ji můžeme užívat i samostatně. Posiluje pohyby tlustého střeva, uvolňuje trávicí trakt, čistí a ředí krev, upravuje látkovou výměnu. Bylina je významnou složkou čajů na hubnutí a pomáhá i proti vyrážkám. Ve větších dávkách je krušina jedovatá a jsou známé i otravy dětí plody, proto je třeba při samostatném užívání dávat pozor na předávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na ¼ litru vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Nálev 1 – 2 g přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 1x denně, přičemž účinek se dostavuje v průměru po 8 hodinách. Doporučuje se používat drogu až po 1 roce skladování, opatrně a krátkodobě!