Čaj na žaludeční a dvanáctníkové vředy

Cena: 65 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 12 sypaných porcí. Bylinná čajová směs na žaludeční a dvanáctníkové vředy bez arnikové tinktury. Samostatná bylinná směs je určena pro ty, kteří mají arnikovou tinkturu a potřebují pouze směs. Jinak doporučuji objednat produkt č. 75 Čaj na žaludeční a dvanáctníkové vředy + arniková tinktura
Produkt č. 60

Příprava čaje na žaludeční a dvanáctníkové vředy:

Dvě polévkové lžíce směsi vložíme do ½ l vlažné vody a necháme macerovat 6-8 hodin. Odlijeme asi 3 dl macarátu a zbytek asi minutu povaříme. Po vychladnutí obě složky smícháme, přidáme 20 kapek arnikové tinktury a pijeme po doušcích během celého dne. Účinek můžeme zlepšit tzv. otáčivou metodou. Ráno vypijeme nalačno cca 2 dl čaje, lehneme si a ležíme na zádech 5-10 minut. Potom se na stejnou dobu otočíme na levý, na 5-10 minut na pravý bok a nakonec na břicho; tak se čaj dostane rovnoměrně do celého žaludku.

 

Žaludeční ( peptický ) vřed

Vředem žaludku a dvanáctníku nazýváme ohraničený defekt sliznice a dalších vrstev stěny těchto orgánů. Vředem však může být postižen i jícen. Žaludeční a dvanáctníkový (duodenální) vřed je častější u mužů než u žen, hlavně v období mezi 40. - 50. rokem života. Vlivem nesprávného způsobu života a stresu se onemocnění posouvá do nižších věkových kategorií, takže výskyt nemoci u 20 – 25letých už dnes není žádným překvapením.
Příčiny nejsou přesně známy, podobně jako důvod a principy dědičnosti. Vznik se definuje jako přetrvávání nerovnováhy mezi agresivními a ochrannými faktory působícími na sliznici. Mezi agresivní faktory patří kyseliny žaludeční (HCI), ale také kyseliny žlučové a lyzolecitin, které se mohou dostat do žaludku zpětným tokem žlučových šťáv z dvanáctníku. K ochranným faktorům patří např. sliz-mucin produkovaný buňkami sliznic. Mucin vytváří ochranný povlak stěny žaludku.
Typickým projevem onemocnění je bolest. U žaludečního vředu je bolest lokalizována hned pod hrudní kostí, projevuje se pícháním až pálením a může vystřelovat do zad. Bolesti mohou mít charakter bolestí u infarktu nebo anginy pectoris a objevují se po jídle. Bolest u vředu na dvanáctníku je pociťována 2-3 hodiny po jídle v okolí pupku a po jídle ustupuje. Trvalá bolest, která vznikne nezávisle na jídle, může už být projevem naléčeného onemocnění, kdy vřed pronikne celou tloušťkou žaludeční stěny a agresivní faktory působí na sousední orgán – slinivku břišní. Dlouhodobý vývoj nemoci a přehlížení příznaků může končit smrtelně – vřed se změní v rakovinu.
 

Léčba

 
1.       Dosavadní dieta a doporučená výživa patří minulosti.
Byl překonán názor o příznivém vlivu mléka. Dnes je známo, že alkalizující účinek mléka se projeví jen v několika prvních minutách; později však kalcium obsažené v mléce stimuluje vylučování gastrinu. Gastrin pak vyvolá vylučování kyseliny žaludeční.
Stimulace tvorby kyseliny žaludeční není jen nežádoucím projevem konzumace mléka, ale celé diety postavené na mléku, smetaně, antacidech. U pacientů s touto dietou byl vedle vředu pozorován dvakrát častější výskyt infarktu myokardu než u pacientů s normální stravou.
 
2.       Pojem „nedráždivá strava“ pro mnohé znamená, že jedí jen to, co jim chutná. Jejich strava je nevyvážená a biologicky nevhodná.
 
3.       Přítomnost potravy v žaludku vyvolává tvorbu kyseliny, proto 5-6 stejně velkých jídel s malým odstupem je režim velmi nevhodný. 2-3 jídla denně s dostatečným intervalem mají příznivý léčebný účinek. Zvlášť nebezpečné je jíst před spaním. Rytmus vylučování kyseliny je porušen a v žaludku zůstává během spánku vysoká koncentrace kyseliny. Proto se doporučuje jíst dvakrát denně: vydatnou snídani okolo 7 hod. ráno a oběd asi ve 13 hod.
 
4.       Ani antacida ( léky, které snižují překyselení žaludeční šťávy ) nejsou vhodná. Některá z nich (např. kalcium karbonát, hydrogen uhličitan sodný, uhličitan vápenatý )vyvolávají nadměrnou sekreci kyseliny žaludeční. Antacida obsahující hliník (gastrogel ) mohou vyvolat zácpu, anémii, zpomalení vyprázdňování žaludku a slabost. Dlouhodobě přijímaný hliník se může hromadit v organismu. Dnes se předpokládá, že nadměrné hromadění hliníku v buňkách některých orgánů ( hlavně mozku ) může vést k Alzheimerově chorobě ( jedna z presenilních demencí ). Sodík obsažený v antacidech může vyvolat hromadění ( edémy, hypertenzi ). Hliník také zhoršuje vstřebávání fosforu, nezbytného pro správnou stavbu kostí.
 
5.       Pokud je to možné, vyhýbejte se lékům. Po jednom užití může např. acylpyrin vyvolat krvácení z žaludeční sliznice ( nebezpečné zvlášť u malých dětí), končící někdy smrtelně. Acylpyrin prodlužuje rovněž dobu krvácení. Negativní účinek 1 tabletky acylpyrinu může někdy trvat a 2 dny. Mnoho léků zabraňuje tvorbě prostaglandinů- látek, o nichž se předpokládá, že mají ochranný účinek na žaludeční sliznici.
 
6.       Metanalýza 11 studií ukázala, že také krátkodobé užívání nesteroidních antiflogistik vyvolává vředy a poškození sliznice žaludku i dvanáctníku. Není proto vhodné léky této skupiny užívat volně a bez lékařské kontroly. Mezi nesteroidní antiflogistika patří Natrium salicylicum, Natrium gentisicum, Moviren, všechny léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, aloxiprinu, cholinsalicylátu, kyseliny salicylsalicylové apod. Kontrolujte složení léků, které užíváte, protože tato analýza také ukázala, že neexistuje způsob, jak negativním důsledkem zabránit.
 
7.       Nekuřte. U kuřáků je vyšší výskyt úmrtí na vředové komplikace.
 
8.       Kofein a všechny kofeinové nápoje a potraviny (černý čaj, káva, nápoje cola, čokoláda) zvyšují vylučování žaludečních kyselin. Nepijte ani bezkofeinovou kávu. Dráždí sliznici.
 
9.       Žaludeční vředy mohou být vyvolány stagnací (setrváváním) potravy v žaludku a z toho vyplývajícím neustálým vylučováním žaludečních kyselin. Příčinou zpomaleného vyprazdňování žaludku je jedení mezi hlavními jídly.
 
10.   Snažte se jídlo důkladně rozžvýkat. Dostatek slin chrání žaludeční sliznici. Důkladně přetrávení škrobu zabrání jeho kvašení v žaludku, a tím dráždění žaludeční sliznice kyselými látkami.
 
11.   Zelí a některé jiné druhy listové zeleniny obsahující tzv. protierozivní faktor, později nazývaný vitamin K. Doporučuji šťávu ze zelí nebo kapusty, abychom zvýšili příjem tohoto faktoru. Šťávu připravujte na odstředivce. Doporučuje se , aby byla čerstvě připravená, nepřevařená. Obměnit chuť můžeme přidáním šťávy z rajčat nebo celeru (1/4 dílu), které mají také vysoký obsah faktoru. Šťávy mohou v prvních dnech působit nadýmání, plynatost nebo zácpu, ale po 5 dnech působí potíže velmi zřídka. Z 2-2,5 kg syrového zelí získáte obvykle půl litru šťávy. Pijte 1,5 – 2 dl šťávy 4-6 krát denně. Při pokojové teplotě ztrácí šťáva účinnost za 2-3 dny. Zmražením nebo udržováním při teplotě 0°C si udrží účinnost i 3 týdny.
 
12.   V poslední době se připisuje velký význam infekci vibriom podobné bakterii Helicobacter pylori. Předpokládá se, že velká část populace je H. pylori infikovaná a že je třeba u rizikových skupin provést vyšetření a v případě nálezu bakterie začít s antibiotickou léčbou, která by měla být postačující.
 
13.   Velmi výrazný účinek má gel z rostliny aloe vera. Užíváním po vyléčení se pacienti mohou zbavit problémů natrvalo.
 
14.   Strava bohatá na cukry dráždí sliznici k vyšší tvorbě kyseliny. Pokusy ukázaly, že vysoce slazená strava jen po dobu dvou týdnů zvýšila kyselost organismu o 20%.
 
15.   Bílý chléb má podobný účinek jako tabák.
 
16.   Při peptických vředech jsou velmi účinným lékem brambory, hlavně pro svůj obsah vitaminu C a zásaditou povahu. Stačí 2-3 brambory denně. Vařené ve slupce, pečené nasucho nebo jako pyré. Brambory nesmažte ani k nim nepřidávejte mléko.
 
17.   Dobře přežvýkaná mandle potlačí pálení žáhy a sníží také kyselost v žaludku. Snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a výrazně snižuje aktivitu vředu.
 
18.   Velmi vhodnou potravinou pro pacienty je proso. Používá se zbavené slupek jako jáhly.
 
19.   Vhodným oblékáním zabraňte podchlazení končetin a hromadění krve v břišních cévách.
 
20.   Vyhýbejte se stresovým situacím. Lépe si organizujte čas. Přemýšlejte o vyšších hodnotách. Také pravidelné cvičení pomáhá odstranit vnitřní neklid.
 
21.   Při bolesti se doporučuje ledový obklad na bolestivé místo nebo na páteř mezi lopatky.
 
22.   Lepší ochranný povlak na sliznici pomáhá vytvořit sliz lněného semene. Sliz získáte vyluhováním lněného semene ve vlažné vodě po dobu 2-4 hodin. Užívejte 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem.
 
23.   Velmi prospěšná je jahodová kúra. 3-4 dny nepřijímejte žádnou jinou potravu než zdravé, dobře dozrálé neslazené jahody. Snězte 1,5-2 kg jahod denně. Dobře je rozžvýkejte.
 
24.   Vyvarujte se alkoholických nápojů. Dráždí sliznici a zvyšují kyselost obsahu žaludku.
 
25.   Udělejte si na jídlo čas (to lze vždy) a pohodlí. Pomalým vychutnáváním zlepšíte činnost trávicích orgánů. Dodržujte pravidlo, že pokud žvýkáte, lžička nebo vidlička zůstává prázdná. Po každém třetím až pátém soustu ji položte.
 

Čaj na žaludeční a dvanáctníkové vředy - složení čaje

  Benedikt nať (Herba cardui benedicti)

Benedikt nať (Herba cardui benedicti)

Benedikt pro své silné protibakteriální, protivirové a protinádorové působení považován za jeden z nejúčinnějších léků proti všem druhům rakoviny. Používá se na všechny nemoci žaludku a trávicího traktu. Výborně léčí poruchy trávicího traktu, plynatost, žaludeční a dvanácterníkové vředy, nemoci jater, žlučníku a slinivky břišní, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu, čemuž odpovídá i jeho značně hořká chuť. Posiluje také srdce a nervy, tonizuje celý organismus, má schopnost podporovat vylučování kyseliny močové, čímž pomáhá při dně a revmatismu. Silný odvar slouží k omývání bolestivých míst při pásovém oparu. Při vnitřním užívání benediktu je třeba dávat pozor na předávkování, neboť silnější čaj vyvolává zvracení. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a posléze scedíme. Užívá se obvykle 3x denně na lačno. Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plic. Neužívat v těhotenství nebo během kojení!

  Heřmánek květ (Flos chamomillae)

Heřmánek květ (Flos chamomillae)

Heřmánek je jednou ze základních léčivých bylin, které by neměly chybět v žádné domácí lékárničce. Léčebné uplatnění heřmánku je široké, známe ho jako univerzální lék téměř na všechny choroby. Jeho největší hodnota spočívá v silném dezinfekčním a protizánětlivém působení. Likviduje jedovaté látky v organismu a hubí mnoho druhů bakterií, proto má všestranné léčivé účinky. Léčí všechny vnitřní orgány, proto ho můžeme uplatnit při žaludečních a střevních obtížích, často se využívá i jeho celkově uklidňující účinek. Široké uplatnění má heřmánek také při vnějším použití.Silný nálev doporučuji na záněty, kožní ekzémy, ke kloktání, výplachům úst apod. Pokud máte problémy se zarůstáním nehtů, tak je dobré udělat si heřmánkovou koupel na nohy a máčet si je alespoň 20 minut denně, tak aby se i květy dostaly do postižených míst. Velmi užitečný je heřmánek jako součást inhalací při chřipkách, rýmách, zánětech průdušek. Nálev 6 – 8 g drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Podává se teplé obvykle 3x denně. Koupel 100 g drogy přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Čaj 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 5 minut louhovat a scedíme. Heřmánek dlouhodobě nepodáváme těhotným ženám, kojencům a malým dětem!

  Kokoška nať (Herba bursae pastoris)

Kokoška nať (Herba bursae pastoris)

Dokáže zastavit každý druh krvácení, vnější i vnitřní, čistí krvavou moč, pomůže při krvácení z nosu i při hemeroidech. Další, velmi dobrou vlastností kokošky je její schopnost regulovat krevní tlak a rozpouštět vápenaté usazeniny v krevních cestách, tím je prospěšná při chorobách srdce a krevního oběhu. Patří mezi nejúčinnější rostlinné léky proti kornatění cév. Podobně jako česnek, hloh a jmelí reguluje krevní tlak - tedy vysoký snižuje a nízký zvyšuje; tím také odstraňuje s tím související závratě. Vnitřně užíváme kokošku pouze jednorázově a dodržujeme dávkování, neboť v silnější koncentraci působí opačně a může vyvolat i nervové poruchy. Zevně slouží silný odvar z nati kokošky k výplachům, například při krvácení z nosu, na omývání kožních vyrážek a oparů. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2x – 3x denně. Obklad z čerstvé rostliny 2 hrsti čerstvé rostliny propaříme nad vroucí vodou, nejlépe v sítu. Spařenou rostlinu vložíme do čistého plátna nebo gázy a přiložíme na postižené místo jako obklad. Vyšší dávky mohou způsobit otravu! Neužívat během těhotenství a kojení!

  Kostival kořen (Radix symphyti)

Kostival kořen (Radix symphyti)

Kostival je nejlepší ze všech rostlin proti onemocnění kostí, přičemž se používá především zevně. Výborně pomáhá při zlomeninách a vyvrtnutích, při zánětech kostí, vaziva a žil, při krevních podlitinách a sraženinách, při natržení svalu, zkrátka při všech bolestech kostí, svalů, kloubů a kloubních pouzder. Jeho výhoda spočívá v tom, že podporuje scelování kostí a tvorbu kloubního mazu při vysychání kloubů. Na všechna tato onemocnění je nejlepším rostlinným lékem obklad z kostivalu ( nastrouhaný kořen rozvaříme s troškou vepřového sádla) nebo časté natírání a masírování kostivalovou tinkturou. Kostival se osvědčuje i na hnisavé rány a jiná hlubší poranění. Čaj z kořene v běžném dávkování, nejlépe ve vhodné směsi, je výborný na žaludeční a dvanáctníkové vředy. Kostival obsahuje slizové látky, které při vnitřním použití obalí povrch vředu, čímž ho chrání před drážděním a tak urychluje hojení. Podle nejnovějších vědeckých výzkumů se však vnitřní užívání kostivalu lékařského již nedoporučuje. Nálev 2 lžičky drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Scedíme. Užívá se v průběhu dne po jednotlivých doušcích anebo k potírání dásní. Pro obsah jedovatých alkaloidů užíváme jen krátkodobě! Neužívat v těhotenství a během kojení!

  Proskurník kořen (Radix althaeae)

Proskurník kořen (Radix althaeae)

Proskurník obsahuje mnoho slizových látek, což ho v dnešní praxi předurčuje k léčení průdušek a celého dýchacího ústrojí. Je to prvotřídní lék proti kašli a kataru průdušek- při tomto onemocnění působí velmi účinně, především u dětí. Slizové látky chrání sliznici před drážděním, proto se proskurník osvědčil i jako přísada do čajových směsí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům. Proskurník nikdy nevaříme ani nezaléváme horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. Nejvhodnější je používat vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinkami přilejeme do vychlazeného čaje. V silnější koncentraci se proskurníkový čaj používá jako kloktadlo a k výplachům ústní dutiny při různých zánětech, vřídcích apod., můžeme ho též přidat do koupelí při kožních ekzémech.

  Puškvorec kořen (Radix calami)

Puškvorec kořen (Radix calami)

Již staří čínští bylinkáři nazvali puškvorec prodlužovatelem života. Patří mezi hořké byliny, to zdůrazňuje jeho hlavní použití-na žaludek a trávicí trakt. Podporuje chuť k jídlu, podněcuje tvorbu žaludečních šťáv, odstraňuje střevní koliku a jiné potíže, zastavuje průjmy, pročišťuje celý organismus a pomáhá při každém druhu rakoviny. Patří mezi nejlepší žaludeční léky, při delším pravidelném užívání prý vyléčí každou chorobu související se špatným trávením. Podporuje látkovou výměnu a dobře se uplatňuje při onemocnění jater a žlučníku. Puškvorec se osvědčuje i jako prostředek ke zlepšení tělesné kondice po těžkých chorobách, operacích, u starších lidí a podobně. Drogu z puškvorcového oddenku nikdy nevaříme, obvyklou dávku ( zarovnanou polévkovou lžíci na ¼ l vody) jen trochu zahřejeme a macerujeme minimálně osm hodin, nejlépe přes noc. Potom ji opět trochu zahřejeme a necháme ustát. Čaj pijeme po doušcích alespoň 15 minut před jídlem. Nejlepší je rozdrtit oddenek puškvorce na jemný prášek a užívat ho 3x denně před jídlem na špičku nože, rozpuštěný v 1dl vody. Zevně puškvorcová droga prokrvuje a dezinfikuje pokožku. Macerát slouží jako přísada do koupele, olejový roztok k natírání postižených míst při svalové slabosti. Macerát z puškvorce nemá žádné vedlejší účinky a v doporučeném dávkování ho můžeme užívat i delší dobu. Není však vhodný při chorobách souvisejících s nadměrnou tvorbou trávicích šťáv. Je dosti silný, u tohoto druhu bylin je na místě více opatrnosti při dávkování, užívání je třeba občas na kratší dobu přerušit. Nálev: 1 polévkovou lžíci sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Neužívat během těhotenství a při kojení! Koupel: 10 – 15 minut povaříme 150 g sušené drogy ve 2 l vody. Takto získaný odvar přidáme do připravené koupele.

  Světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)

Světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)

Již starověké národy ho používaly především k léčení očních chorob a pro tento účel ho doporučovali i významní středověcí bylinkáři. Pomáhá při zánětu očních spojivek, hnisání, slzení, při tvorbě ječného zrna, zčervenání, podráždění či únavě očí. Účinek bude lepší když vnitřně užíváme čaj a zároveň přikládáme obklady. Příznivě ovlivňuje žaludek, světlík patří k ojedinělým bylinám, které snižují kyselost žaludku a tím preventivně působí proti tvorbě vředů. Nálev 1 lžička sušené řezané drogy se zalije 0,25 l vroucí vody, přiklopí a nechá se 15 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Nedoporučuje se užívat v těhotenství a během kojení! Obklad proti slzení 2 lžičky řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a užíváme k obkladům při zánětech očních víček, spojivek a nadměrném slzení.

  Zeměžluč nať (Herba centurii)

Zeměžluč nať (Herba centurii)

Jméno zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zlepšuje trávení, odstraňuje takzvané pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv. Tím všestranně posiluje žaludek. Zároveň příznivě ovlivňuje játra, žlučník, dvanácterník, zlepšuje látkovou výměnu, zvyšuje tonus a peristaltiku střev, vyhání střevní parazity a upravuje stolici. Podporuje činnost sleziny, tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh, tím prospívá při chudokrevnosti, Mírně zvyšuje krevní tlak, celkově posiluje organismus a uklidňuje. Podává se i při horečkách a infekčních onemocněních, protože podporuje vlastní obranné schopnosti organismu. Na všechny tyto neduhy stačí zeměžluč sama, v běžných dávkách se nezjistily žádné nepříjemné účinky. Její působení na žaludek je však intenzivní, při předávkování může vyvolat průjmy a zvracení. Zeměžluč má také výborné ranhojičské účinky. Pití čaje urychluje hojení ran, které je třeba zároveň omývat silným odvarem, ošetřovat čerstvou šťávou nebo na ně přikládat rozdrcenou drogu. Nálev 1 lžičku sušené řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2x denně. Vyšší dávky mohou u dětí vyvolat zvracení anebo křeče!