Čaj na žloutenku

Cena: 72 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 19 sypaných porcí. Čajová směs na žloutenku.
Produkt č. 104

Příprava čaje na žloutenku:

Jednu polévkovou lžíci směsi dáme do ½ l vroucí vody, necháme 15 minut přikryté vylouhovat a přecedíme. Pijeme 3x denně nalačno.

Čaj na žloutenku - složení čaje

  Řepík nať (Herba agrimoniae)

Řepík nať (Herba agrimoniae)

Řepík je výborný univerzální lék, přitom úplně neškodný, který můžeme užívat denně i po celý rok. Čaj léčí především všechny choroby vnitřních orgánů. Týká se to žlučníku, jater, slinivky břišní, žaludku i dvanácterníku. Zastavuje průjmy, čistí žlučové cesty, rozpouští žlučové kameny a písek, ovšem jen při pravidelném a dostatečně dlouhém užívání. Podobně účinkuje i u pískových usazenin v ledvinách. Používá se k léčení různých poruch jater, na úpravu látkové výměny a při kloubních onemocněních zánětlivého původu. Řepík se dobře uplatňuje při bělotoku u žen a posiluje obranyschopnost organismu. Silný nálev z řepíku je jako kloktadlo vůbec nejlepším lékem na namožené a jinak nemocné hlasivky, proto se doporučuje učitelům a řečníkům. Zevně je řepík lékařský vhodný i na obklady a omývání různých druhů kožních onemocnění. Nálev 1 lžička sušené řezané drogy se zalije 0,25 l vroucí vody, přiklopí a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně 20 – 30 minut před jídlem. Koupel 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vody. Necháme přejít varem a na 15 minut odstavíme. Přecedíme a zředíme v 5 l vody. Koupel je účinným podpůrným prostředkem při léčbě revmatizmu, artrózy, ischiasu a poruch pohybové soustavy obecně.

  Čekanka kořen (Radix cichorii)

Čekanka kořen (Radix cichorii)

Čekanka čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Je mírně močopudná a trochu projímavá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy. Čekanka je úplně neškodná, lze ji užívat v obvyklém dávkování ve směsích i samostatně a dlouhodobě. Odvar 1 polévkovou lžíci drogy přelijeme 0,25 l vody a přivedeme k varu. Poté necháme 15 minut louhovat a scedíme. Užívá se 2x denně, ráno a večer.

  Jablečník nať (Herba marrubii)

Jablečník nať (Herba marrubii)

Hořká chuť předurčuje jablečník k léčení chorob trávicího traktu. Je velmi dobrý na choroby jater a žlučníku, podporuje tvorbu žluči, uvolňuje žlučové kameny, pomáhá při žloutence, posiluje činnost jater a zlepšuje chuť k jídlu. Hlavní význam jablečníku- má příznivé účinky na srdce. Jablečník zklidňuje srdeční arytmii-vyrovnává nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce. Pro toto použití se osvědčil s hlohem, neboť působí podobně mírně a neškodně, takže ho můžeme užívat i dlouhodobě. Jablečník má hormonální účinky, zmírňuje bolesti při menstruaci a je dobrý i na průdušky. Nať jablečníku krátce povařená v trošce sádla se může zevně přikládat na různá kožní onemocnění, na ztvrdlou pokožku i na hnisající, těžko se hojící rány. Nálev 1 polévkovou lžíci drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2x nebo 3x denně. Sirup 100 g sušené drogy zalijeme 0,7 l studené převařené vody a 24 hodin macerujeme. Následující den scedíme a tekutinu svaříme s 0,5 kg cukru. Vaříme do zhoustnutí. Slijeme do vyvařených skleniček a uložíme v chladu. Užívá se 3x denně 1 lžička.

  Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména u dětí. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze. Čaj z vachty se doporučuje pít při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději trochu snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.