Čaj proti arterioskleróze

Cena: 56 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 14 sypaných porcí. Bylinná čajová směs + dva stroužky česneku denně vám pomůže na kornatění tepen.
Produkt č. 11

Máme pro Vás zvýhodněnou kombinaci čajů

Čaj proti arterioskleróze Čaj proti arterioskleróze
+
Čaj na detoxikaci organismu - čistící čaj Čaj na detoxikaci organismu - čistící čaj
+
Čaj proti angině pectoris Čaj proti angině pectoris
=
156 Kč
ušetříte 6 %

Příprava čaje proti arterioskleróze:

Dvě polévkové lžíce směsi namočíme, nejlépe večer, do 1/4 l  vlažné vody a necháme nejméně osm hodin macerovat. Směs přecedíme, na bylinky nalijeme další 1/4 l  vody, přivedeme vše k varu a necháme přikryté vychladnout. Místo květu prhy (arniky) můžeme použít půl kávové lžičky tinktury. Tuto směs opět přecedíme, smícháme s macarátem a pijeme třikrát denně. Součástí rozrazilové kúry je konzumace dvou stroužků česneku denně.

Kornatění tepen – Arterioskleróza
 

Kornatění tepen je přirozenou součástí procesu stárnutí, kdy tepny ztrácejí původní pružnost a ohebnost. Normální kornatění tepen- známé jako arterioskleróza-samo o sobě nezpůsobuje onemocnění, ale ve spojení se stresem, kouřením, nezdravou, tučnou stravou nebo vysokým krevním tlakem se může stát vážnou zdravotní obtíží.

Podle toho, které tepny jsou postiženy, mohou mezi příznaky těžké arteriosklerózy patřit; bolesti na prsou ( angina pectoris), bolest nohou a přechodné poruchy zraku, řeči, rovnováhy a ovládání končetin. Běžnou příčinou poškození tepen bývá spojení dvou faktorů-arteriosklerózy a vysoké hladiny cholesterolu a dalších tukových látek v krvi. Ty se usazují na stěnách tepen, kde pak zatvrdnou a brání volnému průtoku krve, čímž zvyšují riziku vzniku krevních sraženin-někdy tepnu i úplně ucpou. Podobné obtíže může vyvolat i nadměrná spotřeba alkoholu (alkoholismus), nadváha (obezita).

Arterioskleróza bývá dědičná a postihuje častěji muže než ženy. Běžněji se také vyskytuje v západní civilizaci, kde tučnou stravu často doprovází sedavý způsob života.

Upozornění

Pokud příznaky ukazují na kornatění tepen, navštivte lékaře.

Co doporučují terapeuti

Zahajte dietu z potravin v přírodním stavu, která je založená na čerstvém ovoci, zelenině a salátech, celozrnných obilovinách, rybách a libovém mase. Omezte co nejvíce příjem nasycených živočišných tuků, mléčných výrobků, soli, cukru a alkoholu. Jezte hodně ovesné kaše, ovesných otrub, čočky a fazolí; obsahují totiž vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Konzultace

Terapeut vám doporučí dietu, upozorní na škodlivé účinky stresu a kouření a na výhody tělesného pohybu. Možná vám předepíše doplňky, např. vitamin B-komplex, který prý uvolňuje stres, nebo vitamin C, který má snižovat hladinu cholesterolu a předcházet ucpání tepen. Větší množství nenasycených tuků ve stravě také údajně zvyšuje potřebu vitaminu E- lidem s vysokým krevním tlakem terapeut zřejmě doporučí užívat denně malé dávky, tj. 100-200 m.j., a těm, kteří netrpí zvýšeným krevním tlakem, poradí dávku zvýšit až na 400-600 m.j. Ke snížení hladiny cholesterolu může také předepsat vždy při jídle lžičku lecitinu a vitamin A.

FYTOTERAPIE

Svépomoc

Terapeuti jsou přesvědčeni, že česnek, cibule a zázvor, syrové či vařené, snižují množství cholesterolu v organismu. O řebříčkových nálevech se říká, že pomáhají předcházet krevním sraženinám, květ lípy prý celkově zlepšuje krevní oběh a citron má snižovat krevní tlak.

Stanovisko klasického lékařství

Lékaři souhlasí s tím, že nekuřáctví, mírné cvičení, přeorientování na dietu s nízkým obsahem tuků a méně stresující životní styl může pomoci mnoha lidem trpícím arteriosklerózou. Kromě toho může klasické lékařství ke snížení krevního tlaku nabídnout léky a také chirurgický zákrok, který ucpané úseky tepen nahradí dříve odebranými zdravými částmi cév.

Zdroj: http://www.wmmagazin.cz/view.php?nazevclanku=velka-cholesterolova-lez&cisloclanku=2010060003

Velká cholesterolová lež

MUDr. Dwight Lundell | 16. 06. 2010 | Omyly v medicíně
Jako kardiochirurg jsem vykonal více než 5000 operací srdce, a dnes přišel den, abych napravil svůj omyl lékařskými a vědeckými fakty.

My lékaři jsme se mýlili

My lékaři se vším naším vzděláním, znalostmi a autoritou si často vybudujeme dost velké ego, které nám pak ztěžuje přiznat, že jsme se mýlili. Takže tady to je. Otevřeně přiznávám, že jsem se mýlil. Jako kardiochirurg s pětadvaceti lety praxe jsem vykonal více než 5000 operací srdce, a dnes přišel den, abych napravil svůj omyl lékařskými a vědeckými fakty.
Mnoho let jsem praktikoval s dalšími prominentními chirurgy, označovanými za „tvůrce veřejného mínění“. Bombardováni vědeckou literaturou, neustále na seminářích, jsme my, coby tvůrci veřejného mínění, trvali na tom, že onemocnění srdce je prostě důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků na snižování krevního cholesterolu a diety s velmi nízkým obsahem tuků. Pochopitelně jsme trvali na tom, že taková dieta sníží hladinu cholesterolu a výskyt onemocnění srdce. Odchýlit se od těchto doporučení bylo považováno za kacířství a mohlo vést až k žalobě.
Nefunguje to!
Tato doporučení již nejsou vědecky ani morálně obhajitelná. Už před lety bylo zjištěno, že skutečným důvodem onemocnění srdce jsou záněty stěn tepen, a toto zjištění vede pomalu ke změně způsobů, jakým budou onemocnění srdce a další chronické nemoci léčeny.
Dlouhodobě praktikovaná zavedená dietetická doporučení vyvolala epidemii obezity a cukrovky, jejichž následky úmrtností, lidským utrpením a ekonomickými dopady porážejí veškeré morové epidemie v historii.
Ačkoliv 25% lidí bere drahé statiny, a i když jsme snížili množství tuku v potravě, zemře tento rok na onemocnění srdce více Američanů, než kdykoliv dříve.
Statistiky American Heart Association ukazují, že 75 miliónů Američanů trpí onemocněním srdce, 20 miliónů má cukrovku a 57 miliónů je jí ohroženo. Tyto nemoci postihují stále větší počet stále mladších lidí.
Jednoduše řečeno, bez zánětů v těle není možné, aby se cholesterol usazoval na stěnách tepen a způsoboval onemocnění srdce a mrtvice. Bez zánětů by se pohyboval volně tělem, jak to příroda zamýšlela. Jsou to záněty, kvůli nimž se cholesterol usazuje.
Zánět není nic komplikovaného – je to jednoduše přirozená obrana těla před nepřáteli, jako jsou bakterie, toxiny nebo viry. Zánět je ve své funkci ochrany těla před těmito bakteriálními a virovými vetřelci dokonalý. Pokud ovšem tělo neustále vystavujeme zraněním toxiny nebo potravou, k jejímuž příjmu není uzpůsobeno, dojde k něčemu, čemu se říká chronický zánět. Chronický zánět je přesně tak škodlivý, jako je akutní zánět prospěšný.
Který rozumný člověk by se vědomě vystavoval potravinám a jiným látkám, o nichž ví, že mu poškozují tělo? Dobře, možná kuřáci, ale ti se k tomu alespoň rozhodují dobrovolně.
My ostatní jsme se jednoduše drželi doporučené stravy, obsahující nízké množství tuků a vysoké množství polynenasycených olejů a sacharidů, aniž bychom tušili, že si tím permanentně poškozujeme tepny. Toto opakované poškozování vede ke vzniku chronických zánětů směřujících k onemocnění srdce, mrtvicím, cukrovce a obezitě. Ještě jednou to zopakuji. Nízkotučná dieta, kterou nám po léta doporučovala zdravotní věda, způsobuje poranění a záněty tepen.

Co je největším viníkem chronických zánětů?

Odpověď je jednoduchá: je to přebytek jednoduchých vysoce zpracovaných sacharidů (cukr, mouka a všechny produkty, které jsou z nich vyrobeny) a nadměrná konzumace rostlinných olejů omega-6, jako jsou sójový, kukuřičný a slunečnicový, které se nachází v mnoha zpracovaných potravinách.
Představte si na chvíli, že si drsným kartáčem opakovaně přejíždíte přes kůži, dokud nezčervená a takřka nezačne krvácet. Řekněme, že to budete dělat několikrát denně po dobu pěti let. Pokud dokážete snášet bolestivé kartáčování, budete mít nakonec na kůži krvácející, oteklou infikovanou oblast, jejíž stav se bude s každým dalším kartáčováním zhoršovat. To je dobrý způsob, jak si představit proces zánětu, který vám možná právě teď probíhá v těle.

Nezáleží na tom, kde k zánětu dojde, jestli uvnitř nebo na povrchu vašeho těla, jde vždy o totéž. Nahlédl jsem do tisíců a tisíců tepen. Nemocná tepna vypadá, jakoby někdo vzal kartáč a opakovaně rozdíral její stěny. Potraviny, které jíme, několikrát denně vytvářejí drobná poranění, na něž tělo opakovaně odpovídá tvorbou zánětů.
Ačkoliv máme rádi sladkou koblihu, tělo na ní odpovídá poplachem, jakoby dorazil nepřítel vyhlašující válku. Potraviny plné cukru a jednoduchých sacharidů nebo zpracované s oleji omega-6, aby vydržely déle v regálech supermarketů, jsou již dlouho základem naší stravy. A tyto potraviny pomalu otráví každého.

Jak vede snězení obyčejné koblihy k tvorbě zánětu a onemocnění?

Představte si, že si na klávesnici vylijete sladký sirup a získáte představu o tom, co se stane s vašimi buňkami. Když sníme jednoduchý sacharid, jako cukr, hladina cukru v krvi rychle vzroste. V odpověď začne slinivka vylučovat inzulín, aby přesunul cukr do buněk, kde bude uskladněn jako zásoba energie. Pokud jsou buňky plné a další glukózu nepotřebují, nepřijmou ji.
Jakmile plné buňky extra glukózu odmítají, hladina cukru v krvi vzroste, což vede k další produkci inzulínu, a cukr je proměněn na tuk a uskladněn v tukových tkáních.

Co má toto všechno společného se záněty?

Hladina cukru v krvi je udržována ve velmi úzkém rozsahu. Nadbytečné molekuly cukru se totiž navazují na různé bílkoviny, které pak poškozují stěny tepen. Opakovaná poškození vedou k tvorbě zánětů. Když si několikrát denně zvednete hladinu cukru v krvi, je to totéž, jako byste rozdírali citlivou vystýlku svých tepen kartáčem.
I když to nevidíte, buďte si jisti, že k tomu dochází. Během pětadvaceti let jsem viděl více než 5000 pacientů, a všichni měli jedno společné – záněty v tepnách.
Vraťme se ke koblize. Tato nevinně vypadající dobrota obsahuje nejen cukr, ale byla upečena v jednom z mnoha omega-6 olejů, například v sójovém. Brambůrky a hranolky se smaží v sójovém oleji. Polotovary jsou vyráběny s omega-6 oleji, aby se prodloužila jejich životnost v supermarketech. Ačkoliv omega-6 oleje patří mezi esenciální – jsou součástí každé buněčné stěny, která kontroluje výměnu látek mezi vnitřkem buňky a okolím – musí být konzumovány ve správném poměru k olejům omega-3.
Pokud se tato rovnováha posune ve prospěch přílišné konzumace olejů omega-6, produkují buněčné membrány blokovací chemikálie, tzv. cytokiny, které přímo způsobují záněty. Dnešní strava obsahuje extrémní nepoměr těchto olejů. Tato nerovnováha se pohybuje mezi 15:1 až do 30:1 ve prospěch omega-6. To znamená obrovské množství cytokinů vyvolávajících záněty. Optimální zdravý poměr by měl být 3:1.
Aby to bylo ještě horší, nadbytečná váha, kterou sebou díky těmto potravinám nosíte, vede k tvorbě přeplněných tukových buněk produkujících velké množství pro-zánětlivých chemikálií, které poškození způsobená vysokou hladinou cukru v krvi dále zhoršují. Proces, který začal koblihou, se promění v začarovaný kruh, který vede k onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nakonec Alzheimerově nemoci.

Nelze utéct před skutečností, že čím více konzumujeme připravených a zpracovaných potravin, tím více si každodenně přidáváme k zánětům. Metabolizmus lidského těla není navržen k zpracování potravin plných cukrů a olejů omega-6.
Existuje pouze jediný způsob, jakým záněty odstranit, a tím je návrat k potravinám bližším přírodnímu stavu. K budování svaloviny potřebujete více bílkovin. Vybírejte velmi komplexní sacharidy, jako například ovoce a zeleninu. Omezte nebo eliminujte zánětlivé oleje omega-6 jako kukuřičný a sójový a zpracované potraviny, které je obsahují. Jedna lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 miligramu omega-6. Sójový ho obsahuje 6,940 mg. Používejte místo nich olivový olej nebo máslo z mléka krav živených trávou.
Živočišné tuky obsahují méně než 20% omega-6 a jsou mnohem méně zánětotvorné, než údajně zdravé rostlinné oleje. Zapomeňte na „vědecká fakta“, která vám tak dlouho vtloukali do hlavy. Ve skutečnosti neexistují vůbec žádná vědecká fakta, podle nichž nasycené rostlinné tuky způsobují onemocnění srdce. Vědecká fakta, podle nichž nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, jsou také velmi slabá. A protože dnes už víme, že cholesterol není příčinou onemocnění srdce, jsou obavy ze saturovaných tuků ještě absurdnější.

„Cholesterolová teorie“ přišla s doporučením jíst potraviny bez tuků nebo nízkotučné, a to pak vedlo k vzniku „potravin“, které nyní způsobují epidemii zánětů. Doporučením, aby se lidé vyhýbali saturovaných tukům a upřednostňovali potraviny s vysokým obsahem olejů omega-6, udělala medicína obrovskou chybu. Dnes tu máme epidemii zánětů tepen, vedoucí k onemocněním srdce a napomáhající dalším tichým zabijákům.

Co můžete udělat?

Dejte přednost skutečným potravinám, které ještě jedla vaše babička a vyhněte se těm, které vaše matka nosila či nosí z regálů supermarketu plných polotovarů. Eliminací zánětlivých potravin a přidáním esenciálních živin z nezpracovaných potravin můžete napravit poškození tepen způsobené dnešní typickou stravou.


Zdroj: http://www.totalhealthbreakthroughs.com/2009/02/heart-surgeon-admits-huge-mistake/

Čaj proti arterioskleróze - složení čaje

  Hloh plod (Fructus crataegi)

Hloh plod (Fructus crataegi)

Hloh je hotové požehnání pro nemocné srdce, neboť posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje a povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení a arytmii, rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce, výrazně zlepšuje a stabilizuje srdeční činnost a blahodárně působí při angině pectoris. Mimo přímý účinek na srdce pomáhá i při průvodních chorobách. Reguluje krevní tlak, hlavně pokud je vysoký, uvolňuje a čistí vápenaté usazeniny v cévách, čímž zlepšuje krevní oběh. Důležité je vědět, že hloh působí velmi pomalu. Jeho příznivé účinky se projevují až po několika týdnech, někdy a po měsících, během nichž ho musíme užívat denně bez přerušení. Účinky jsou pak překvapivě dobré a trvalé. Užívání hlohu v kombinaci s jinými, hlavně syntetickými srdečními léky se nedoporučuje. Z toho vyplývá, že hloh je třeba začít užívat preventivně, hned při prvních příznacích srdečních obtíží, kdy ještě není nutné užívat jiné, silnější léky. Hloh se používá jako tišící prostředek. Kdo často nemůže usnout, má vypít večer šálek hlohového čaje s medem. Takový čaj pomáhá i při celkové únavě, nedostatku energie, závratích, dušnosti, pocitech strachu a nervozity. Nálev z květů 3 g drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 2x denně, ráno a večer. Nálev z plodů 1 g plodů přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 20 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Hloh nelze užívat v těhotenství a během kojení!

  Jmelí nať (Herba visci albi)

Jmelí nať (Herba visci albi)

Hlavním léčebným účinkem je regulace krevního tlaku, jíž dosahuje změkčováním a odstraňováním vápenatých usazenin v cévním systému, čímž předchází srdečním a mozkovým infarktům. Zároveň posiluje srdeční sval a zlepšuje krevní oběh, což z něj dělá prvotřídní lék a vynikající prostředek proti těmto nejzákeřnějším onemocněním dnešní doby. Protože brzdí dělení buněk, dobře pomáhá i při rakovině, zvláště žaludku, při obtížích v klimakteriu, při epilepsii, odstraňuje návaly krve do hlavy, pocity strachu a nervozity. Jmelí dále léčí onemocnění štítné žlázy, stimuluje imunitní systém, pomáhá při ženské i mužské neplodnosti. Zastavuje krvácení. Jmelí patří mezi jedovaté rostliny, takže v žádném případě nezvyšujeme předepsané dávkování. Macerát 1 lžičku drogy zalijeme 0,3 l studené vody a 10 hodin macerujeme. Před podáváním scedíme a zahřejeme. Užívá se 30 kapek 3x denně. Bobule nesbíráme, jsou prudce jedovaté!

  Kokoška nať (Herba bursae pastoris)

Kokoška nať (Herba bursae pastoris)

Dokáže zastavit každý druh krvácení, vnější i vnitřní, čistí krvavou moč, pomůže při krvácení z nosu i při hemeroidech. Další, velmi dobrou vlastností kokošky je její schopnost regulovat krevní tlak a rozpouštět vápenaté usazeniny v krevních cestách, tím je prospěšná při chorobách srdce a krevního oběhu. Patří mezi nejúčinnější rostlinné léky proti kornatění cév. Podobně jako česnek, hloh a jmelí reguluje krevní tlak - tedy vysoký snižuje a nízký zvyšuje; tím také odstraňuje s tím související závratě. Vnitřně užíváme kokošku pouze jednorázově a dodržujeme dávkování, neboť v silnější koncentraci působí opačně a může vyvolat i nervové poruchy. Zevně slouží silný odvar z nati kokošky k výplachům, například při krvácení z nosu, na omývání kožních vyrážek a oparů. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2x – 3x denně. Obklad z čerstvé rostliny 2 hrsti čerstvé rostliny propaříme nad vroucí vodou, nejlépe v sítu. Spařenou rostlinu vložíme do čistého plátna nebo gázy a přiložíme na postižené místo jako obklad. Vyšší dávky mohou způsobit otravu! Neužívat během těhotenství a kojení!

  Krušina olšová kůra (Cortex frangulae)

Krušina olšová kůra (Cortex frangulae)

Nejdůležitější vlastností krušiny v bylinkářské praxi je její schopnost účinně vyčistit vnitřní orgány. Nejčastěji se používá při zácpě, kdy ji můžeme užívat i samostatně. Posiluje pohyby tlustého střeva, uvolňuje trávicí trakt, čistí a ředí krev, upravuje látkovou výměnu. Bylina je významnou složkou čajů na hubnutí a pomáhá i proti vyrážkám. Ve větších dávkách je krušina jedovatá a jsou známé i otravy dětí plody, proto je třeba při samostatném užívání dávat pozor na předávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na ¼ litru vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Nálev 1 – 2 g přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 1x denně, přičemž účinek se dostavuje v průměru po 8 hodinách. Doporučuje se používat drogu až po 1 roce skladování, opatrně a krátkodobě!

  Meduňka nať (Herba melissae)

Meduňka nať (Herba melissae)

Meduňka je mimořádným lékem na uklidnění celého organismu. Léčí také všechny orgány těla, postižené vlivem stresu chorobnými změnami. Uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány. Tiší záchvaty kašle u dětí (spolu s mateřídouškou), uvolňuje křeče žaludku a zaražené větry, pomůže proti zvracení v těhotenství. Je výborným uspávacím prostředkem. Šálek nálevu z meduňky, oslazený medem, nahradí tabletku na spaní a přitom všeobecně prospívá. Čaj je úplně neškodný, můžeme ho pít denně. Při vnějším použití se doporučuje natírat podrcenými listy čelo a spánky při bolestech hlavy a migréně, osvědčilo se i natírání postižených míst při oparu. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,2 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2x – 3x denně. Uklidňující čaj Smícháme 1 díl meduňky, 1 díl máty peprné, 1 díl květu černého bezu a 1 díl heřmánku. 3 lžičky této směsi spaříme s 0,3 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a užíváme 3x denně.

  Prha (arnika) květ (Flos arnice)

Prha (arnika) květ (Flos arnice)

Největší hodnotou je její mimořádná schopnost uvolňovat krevní sraženiny. Na těžké sraženiny, pohmožděniny, zmodralé krevní podlitiny a zčernalé nehty není lepšího léku než obklad z prhy. Čím dříve po úrazu prhu přiložíme, tím více pomáhá, ale dokáže rozehnat i starší krevní sraženiny. Výborně pomáhá při svalových bolestech, přikládáme ji na natržené svaly a vykloubeniny, otoky, záněty kostí a na končetiny ochrnuté po mrtvici. Prha chlumní má prvotřídní dezinfekční účinky, takže ji můžeme omývat rány i kloktat ( jedna kávová lžička na pohár vody), a zředěná 1:1 poslouží i místo jodové tinktury. Při vnitřním použití podporuje tvorbu krve, proto je vhodná při chudokrevnosti. Rozšiřuje cévy a zlepšuje krevní oběh, čímž pomáhá při křečových žilách, kornatění cév a revmatických chorobách. Užívá se i při degeneraci srdečního svalu, srdečních křečích, při přetučnělém a stařeckém srdci, při arterioskleróze, bolestech a záchvatech anginy pectoris, ale i na uvolnění žaludečních křečích, svalové bolesti a slabosti, brnění končetin a tehdy, když se člověk celkově cítí jako „polámaný“. Kvůli neobyčejně silným léčebným účinkům prhy chlumní je třeba dávat pozor a nepřekračovat uvedené dávkování. Příliš koncentrovaný roztok při vnějším použití dráždí a „pálí“ pokožku, vnitřně může překročení způsobit závratě až bezvědomí, u zvláště citlivých jedinců mohou i doporučené dávky vyvolat alergické reakce. Nálev 2 lžičky drogy přelijeme 0,2 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Obklad na křečové žíly 2 g popence a 2 g kostivalu povaříme 10 minut v 0,5 l vody. Po scezení a vychladnutí přikládáme na postižená místa a několikrát denně vyměňujeme. Neužívat během těhotenství a při kojení!

  Řebříček nať (Herba mille folii)

Řebříček nať (Herba mille folii)

Odedávná slouží především k léčení ran. Jeho silný dezinfekční účinek a schopnost zastavovat krvácení mu umožňuje úspěšně hojit čerstvé rány, proto se též nazývá rostlinou vojáků a dřevorubců. Čerstvá podrcená nať, přiložená přímo na ránu, neuvěřitelně zrychluje hojení a rána se také lépe zacelí. Mnohem více se řebříček uplatňuje při vnitřním užívání. Čaj z řebříčku zlepšuje trávení, léčí žaludeční a střevní neurózu, podporuje činnost jater a žlučníku, uvolňuje všechny druhy křečí, léčí astma, velmi dobře pomáhá při všech ženských chorobách, čistí organismus, prospívá při akné a lišejích. Takzvané pálení žáhy odstraní šálek řebříčkového čaje. Bylina má však i takové účinky, které mohou v silných dávkách vyvolat otravy, proto ji používáme opatrně. Platí to zvláště o lidech s nízkým krevním tlakem, neboť bylina ho ještě snižuje. Při dlouhodobějším užívání je vhodné po třítýdenní kúře pití čaje na čtrnáct dní přerušit. Nálev 2 lžičky řezané sušené drogy se zalijí 0,25 l vroucí vody a nálev se nechá 30 minut louhovat. Poté se scedí a užívá 3x denně před jídlem. Vyšší dávky anebo dlouhodobé užívání způsobují bolesti hlavy anebo mohou vyvolat alergické reakce. Nedoporučuje se užívat během těhotenství!

  Routa nať (Herba rutae)

Routa nať (Herba rutae)

Routa se využívá hlavně pro dobrý účinek na cévní systém. Zpevňuje krevní vlásečnice, zlepšuje oběh krve, odstraňuje vápenaté usazeniny z cév, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a má i antisklerotické účinky. Odstraňuje bolesti hlavy, návaly krve do hlavy, značně uklidňuje a pomáhá při epilepsii. Dále se používá na vyhánění střevních parazitů, při žaludečních a žlučníkových obtížích. Routa pomáhá také při mnoha ženských chorobách, zvláště při nepravidelné a bolestivé menstruaci, odstraňuje menstruační křeče. Silně prokrvuje pánev, proto ji nesmějí užívat ženy v době těhotenství. Při používání samotné drogy dáváme raději menší množství - jednu lžíci na půl litru vody, čaj se nevaří, připravuje se vlažný macarát. Routu užíváme jen krátkodobě a raději ji kombinujeme s jinými rostlinami. Macerát 1 lžičku sušené drogy zalijeme 0,4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme 8 hodin louhovat. Poté scedíme a rozložíme do 4 dávek na 1 den po 0,1 l. Routová silice je ve větším množství jedovatá! Neužívat během těhotenství a při kojení! Nepodávat malým dětem!

  Rozrazil nať (Herba Veronicae)

Rozrazil nať (Herba Veronicae)

Hlavní léčivá schopnost rozrazilu spočívá v tom, že je bylina značně močopudná. To dává bylině prvořadé použití při zánětech močového měchýře a močových cest, při chronických onemocněních a bolestech ledvin, při ostatních chorobách močového ústrojí a při dně. Při prvních příznacích vodnatelnosti je třeba začít ihned pít čaj z rozrazilu. Druhou dobrou vlastností rozrazilu, snad ještě cennější než spíše nahraditelná močopudnost, je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Rozrazil zároveň krev čistí, takže se stává lékem i doporučovanou prevencí proti skleróze. Bylina má ještě jiné dobré vlastnosti, jako je příznivý účinek proti kašli, chrapotu, astmatu a tuberkulóze, uplatňuje se i při žaludečních a střevních poruchách. Rozrazil je všestranně užitečná a dobrá bylinka, která nemá žádné nepříznivé účinky a můžeme ji užívat trvale. Odvar 1 polévková lžíce se zalije 0,25 l vody a přivede k varu. Po krátkém povaření se odstaví a nechá 5 minut louhovat. Poté se scedí a užívá 3x denně.