Čaj na omezení žaludeční kyseliny

Cena: 74 Kč

Více jak 10 ks skladem.

50 g / 19 sypaných porcí. Bylinná čajová směs na omezení žaludeční kyseliny.
Produkt č. 58

Příprava čaje na omezení žaludeční kyseliny:

Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody, necháme přikryté vylouhovat asi 20 minut a přecedíme. Čaj pijeme 2-3krát denně nalačno, asi půl hodiny před jídlem.

 

Překyselení žaludku

 Za tímto emotivně znějícím názvem se skrývá množství příznaků. Obvykle se tím myslí zpětné vyvrhování kyseliny nebo natrávené potravy ze žaludku do jícnu či do úst. Dalšími příznaky může být pálení žáhy (pocit pálení pod hrudní kostí), říhání a pocit, že jídlo po spolknutí zůstane trčet. Občas se do úst vrací žluč, což způsobuje hořkou, nepříjemnou pachuť. Tento příznak je často spojen s nemírným pitím.
Mezi příčiny patří přejídání či nemírné pití, nošení těsného šatstva, ohýbání se při lehání nebo fyzická námaha příliš brzo po jídle. Pravidelně se opakující ataky spojené s pocitem pálení nebo stahováním hrdla mohou být způsobeny ochablými svaly na konci jícnu, které dovolují kyselině unikat ze žaludku. Někdy příznaky ukazují na vážnější potíže, např. žaludeční VŘED nebo kýlu – jestliže přetrvávají, poraďte se s lékařem.

Co doporučují terapeuti
NATUROPATIE
Svépomoc
Jezte pravidelně malá jídla složená z přírodních potravin, jako ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, a menší množství bílkovin jako libové maso, ryby, vejce, sýry a ořechy.
Vystříhejte se tučných jídel a těch, která obsahují potenciální dráždidla, jakými jsou chemické POTRAVINÁŘSKÉ PŘÍSADY, nebo ostrá koření. Nepijte bezprostředně před jídlem a během něj jen střídmě.
Horké obklady na žaludek mají v dané oblasti zlepšit krevní oběh a uvolnit svaly.
Konzultace
Terapeuti doporučují individuální úpravu jídelníčku a opatření pro zmenšení STRESU – faktory považované za nejdůležitější při úpravě funkce zažívacího systému.

FYTOTERAPIE
Konzultace
Kromě rad ohledně úpravy stravy a životního stylu může terapeut doporučit ibiškový kořen a americký jilm pro zmírnění podráždění a zanícení zažívacích orgánů. Ibiškový kořen mže být užíván jako nálev nebo odvar, americký jilm buď ve formě tablet, nebo rozpusťte lžičku prášku v šálku horké vody.
Pro hojení a sladění celého zažívacího traktu lze doporučit hořké byliny, jako pelyněk, routu vonnou, hořec a vodilku, pro jejich potenciálně jedovaté účinky by však neměly být užívány po dlouhá období nebo ve velkých dávkách. To platí zvlášť pro období těhotenství,protože tyto byliny mívají stimulační účinek na děložní svalstvo nebo, zvlášť v případě routy, mohou způsobit zvracení.
Zeměžluč, řebříček a puškvorec mají působit stejně, ale s mírnějšími účinky. Řebříček lze užívat jako nálev, zeměžluč, která je velmi hořká, užívejte však jen velmi slabý nálev.
Další alternativní metody

Akupunktura
Má zmírňovat mnoho zažívacích potíží včetně nadměrné kyselosti a zánětu žaludeční výstelky.
Homeopatie
Nux vomica se používá pro zmírnění obtíží při přejedení nebo ke zmírnění KOCOVINY. Užívejte jednu tabletu každou hodinu po tři hodiny, potom jednu každé dvě hodiny, je-li třeba.
Použijte šesti nebo třicetinásobné centezimální ředění.
 

Stanovisko klasického lékařství

 
Lékaři souhlasí, že dieta může být při léčbě překyselení žaludku důležitá. Pro snížení kyselosti žaludku doporučují šetřivou dietu, sestávající z pravidelných, malých jídel z potravin, jako je rýže, mléko, ryby, kuřata a obiloviny. Vyloučena jsou smažená a mastná jídla, právě tak jako těžká jídla, velké množství alkoholu, kávy, čaje a ostrých koření nebo jídla velmi kyselá.
Jestliže příznaky přetrvávají, může lékař též předepsat antacid – zásaditou látku, např. hydroxid hliníku, nebo křemičitan hořečnatý, který neutralizuje kyselost v žaludku. Jinak, je-li diagnostikována nějaká z vážnějších poruch zmiňovaných výše, může být doporučena některá jiná forma léčby.
 

 Co dělat a nedělat při překyselení žaludku

 

 -          Najděte si čas na relaxaci, odpočívejte asi 20 minut před a po jídle. Jezte pomalu, žvýkejte

            dobře každé sousto a udělejte si z jídla příjemnou, nestresující záležitost.

-          Nekuřte – kouření dráždí výstelku žaludku.

-          Dbejte o to, abyste měli dostatek spánku.

-          Neužívejte acylpyrin ve velkých dávkách – může způsobit krvácení v zažívacím traktu.

-          Dbejte o to, aby vaše oblečení bylo volné a pohodlné – zvláště přes žaludek – nenoste těsné pásy a opasky.

-          Omezte konzumaci  kávy a čaje – a přepadnou-li vás obtíže, vyhněte se jim vůbec.

-          Nepijte alkohol.

 

Překyselení žaludku – hyperacidita, acidóza

 
Příznaky – pálení žáhy, někdy provázené tlakem v oblasti solárního plexu.
 
Užívané léky - Antacida – látky snižující zvýšenou kyselost žaludeční šťávy.
                        - Digestiva – látky podporující trávení a snižující plynatost.
 
Strava – potraviny obsahující fosfor, který napomáhá k regulaci tvorby žaludeční kyseliny.
 
Příznivě působí :
 
-          Přílohy – brambory, obilniny
-          Tuky – rostlinné oleje, zvláště olivový.
-          Houby – Václavka
-          Ovoce – s výjimkou citrusových plodů veškeré zralé ovoce, zvláště datle, jablka, maliny a ořechy. Goji (plody kustovnice čínské).
-          Zeleniny – celer, cibule, chřest, kapusta, mrkev, okurky, tykev, zelí.
-          Koření – Kardamom, zázvor.
-          Jiné – Mák.
 
Nevhodná jídla:
-          Omezit příjem masa, tučných a ostrých jídel, cukru, mléčných výrobků, bílého pečiva a čokolády. Doporučuje se 1-3 dny půst.
 
Nápoje:
 
Šťáva ze syrových brambor, celeru, mrkve a bílého zelí.
 
Nevhodné nápoje:
 
Omezit kávu a alkohol.
 
MANUPRESURA     Bod T6
                                  Body P1
 
Jiné prostředky:
 
Šťáva - brambor – užívání – lžíci šťávy z čerstvě nastrouhané brambory.
            - zázvor – užívání – lžičku čerstvě strouhaného kořene při potížích.
                     

Čaj na omezení žaludeční kyseliny - složení čaje

  Borůvka list (Folium myrtilli)

Borůvka list (Folium myrtilli)

Léčebně se liší použití ze sušených plodů a ze sušených listů (natě). Neboť nálev ze sušených listů slouží jako podpůrný prostředek při zánětech močového ústrojí, snižuje koncentraci glukózy v krvi, čímž se stává prvotřídním rostlinným lékem proti cukrovce. Silný odvar při vnějším použití je dobrý jako obklad na zanícené oči a jako kloktadlo. Čaj ze sušených listů: 2 lžičky listů přelijeme 0,25 l vroucí vody a necháme chvíli louhovat. Listí postupně klesne ke dnu. Pijeme podle potřeby 3x až 5x denně.

  Jitrocel list (Folium plantaginis)

Jitrocel list (Folium plantaginis)

Je to nejlepší rostlinný lék (spolu s řebříčkem) na rány. Rostlina obsahuje látky ničící bakterie. Schopnosti jitrocele ničit bakterie se využívá i při omývání a obkladech popálenin. Čerstvou šťávou z listů natíráme zanícené oči, bolavá místa po bodnutí hmyzem a popálení kopřivou. Jitrocelový čaj je dobrý proti kašli, zahlenění průdušek a plic, pomáhá při žaludečním a střevním kataru, léčí zkažený žaludek. Uplatňuje se i při jaterních a žlučníkových obtížích, čistí močové cesty a krev. Droga nemá žádné nepříznivé účinky a čaj, třeba ze samotné rostliny, můžeme pít bez obav i delší dobu. Nálev 3 g drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 20 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 3x denně. Neužívat během těhotenství a kojení!

  Lnice květel nať (Herba linariae)

Lnice květel nať (Herba linariae)

Lnice se používá převážně na onemocnění žlučníku, především na zánět žlučníku, při žloutence a některých chorobách jater. Její protizánětlivé působení se uplatňuje při zánětech ledvin, prostaty a při obtížích s močením. Čaj z lnice je dobrý na žaludeční a dvanácterníkové vředy, změkčuje stolici, dokonce je mírným projímadlem. Dobře se osvědčuje u velkého množství žaludeční kyseliny a u takzvaného pálení žáhy. Lnice patří k bylinkám, které se nejlépe uplatňují v čajových směsích. Samostatné užívání je možné neboť bylina nemá nežádoucí vedlejší účinky. Při vnějším použití je lnice dobrým lékem na omývání pih a různých nečistot v obličeji. Po často opakovaném omývání silným čajem z lnice (dvě lžíce na čtvrtlitr vody) pihy blednou, někdy i zcela zmizí. Ve formě obkladu pomáhá lnice při zánětu očních spojivek (spolu se světlíkem a heřmánkem). Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 20 minut louhovat. Scedíme a pijeme 2x denně. Odvar 20 g drogy svaříme s 0,5 l vody a scedíme. Místo vody lze použít čerstvé mléko. Užívá se 2x – 3x denně.

  Mochna nať (Herba anserinae)

Mochna nať (Herba anserinae)

Hlavním léčebným uplatněním mochny, díky němuž se již odedávna používá, je její schopnost uvolňovat křeče. Droga tak prospívá při dlouhotrvající a bolestivé menstruaci, při kolikových bolestech žaludku a střev i při záchvatech způsobených žlučníkovými nebo ledvinovými kamínky. Několikadenní pití mochnového čaje dokáže vyléčit chronický střevní katar. Čaj z mochny má ještě širší uplatnění, neboť pomáhá i při nadbytku žaludeční kyseliny, při zánětu průdušek a průjmech, zlepšuje činnost srdce, zastavuje krvácení, léčí katar močového měchýře a odstraňuje obtíže při močení. Při vnějším použití se stahující účinek mochny příznivě projeví v sedací koupeli, například při hemeroidech, v odvaru se doporučuje k výplachům při zánětech ústní dutiny, při bolestech zubů a parodontóze. Dobrou vlastností mochny je, že se ani při delším používání neprojevuje žádnými nepříznivými účinky, což jí dává možnost nejširšího uplatnění. Nálev 1 lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se mezi jídlem 3x – 4x denně. Odvar 0,5 g drogy zalijeme 0,25 l vody, přiklopíme a vaříme 5 minut. Poté scedíme. Užívá se teplé 2x – 3x denně. Nedoporučuje se užívat během těhotenství a kojení!

  Pampeliška kořen (Radix taraxaci)

Pampeliška kořen (Radix taraxaci)

Pampeliška je mimořádně cenná, univerzální bylinka, která se používá téměř na všechny choroby, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz a tím mobilizuje ohromnou sílu organismu. Podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev, přispívá k tvorbě červených krvinek a nové krve, přitom krev čistí. Posiluje činnost slinivky břišní, proto je dobrá i při cukrovce. Snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost srdce. Osvědčila se také při revmatismu a při žloutence. Její močopudné účinky odlehčují organismus, pomáhá při obezitě. Pampeliška prospívá při žaludečních a trávicích obtížích a při zvýšené tvorbě trávicích šťáv. Zabraňuje tvorbě a růstu žlučových kamenů, při bolestech způsobených těmito kameny stačí rozžvýkat pár pampeliškových listů a vysát z nich šťávu ( zbytek vyplivnout ), brzy nastane úleva. Pro revmatiky je pampeliška jednou z nejlepších léčivých rostlin. Nálev 5 – 10 g sušených řezaných listů natě anebo 3 – 6 g sušeného kořene přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užíváme 3x denně.

  Řebříček nať (Herba mille folii)

Řebříček nať (Herba mille folii)

Odedávná slouží především k léčení ran. Jeho silný dezinfekční účinek a schopnost zastavovat krvácení mu umožňuje úspěšně hojit čerstvé rány, proto se též nazývá rostlinou vojáků a dřevorubců. Čerstvá podrcená nať, přiložená přímo na ránu, neuvěřitelně zrychluje hojení a rána se také lépe zacelí. Mnohem více se řebříček uplatňuje při vnitřním užívání. Čaj z řebříčku zlepšuje trávení, léčí žaludeční a střevní neurózu, podporuje činnost jater a žlučníku, uvolňuje všechny druhy křečí, léčí astma, velmi dobře pomáhá při všech ženských chorobách, čistí organismus, prospívá při akné a lišejích. Takzvané pálení žáhy odstraní šálek řebříčkového čaje. Bylina má však i takové účinky, které mohou v silných dávkách vyvolat otravy, proto ji používáme opatrně. Platí to zvláště o lidech s nízkým krevním tlakem, neboť bylina ho ještě snižuje. Při dlouhodobějším užívání je vhodné po třítýdenní kúře pití čaje na čtrnáct dní přerušit. Nálev 2 lžičky řezané sušené drogy se zalijí 0,25 l vroucí vody a nálev se nechá 30 minut louhovat. Poté se scedí a užívá 3x denně před jídlem. Vyšší dávky anebo dlouhodobé užívání způsobují bolesti hlavy anebo mohou vyvolat alergické reakce. Nedoporučuje se užívat během těhotenství!

  Světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)

Světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)

Již starověké národy ho používaly především k léčení očních chorob a pro tento účel ho doporučovali i významní středověcí bylinkáři. Pomáhá při zánětu očních spojivek, hnisání, slzení, při tvorbě ječného zrna, zčervenání, podráždění či únavě očí. Účinek bude lepší když vnitřně užíváme čaj a zároveň přikládáme obklady. Příznivě ovlivňuje žaludek, světlík patří k ojedinělým bylinám, které snižují kyselost žaludku a tím preventivně působí proti tvorbě vředů. Nálev 1 lžička sušené řezané drogy se zalije 0,25 l vroucí vody, přiklopí a nechá se 15 minut louhovat. Užívá se 2x – 3x denně. Nedoporučuje se užívat v těhotenství a během kojení! Obklad proti slzení 2 lžičky řezané drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a užíváme k obkladům při zánětech očních víček, spojivek a nadměrném slzení.

  Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta list (Folium trifolii fibrini)

Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména u dětí. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze. Čaj z vachty se doporučuje pít při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně. Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději trochu snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, ale tvoří také dobrou přísadu do směsí, především v kombinaci s jinými hořkými rostlinami. Čaj z vachty i ze směsí, které vachtu obsahují, je zakázaný těhotným ženám a nedoporučuje se pít nepřetržitě.